Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες ετοιμάζονται για μια συμφωνία ειρήνης ιστορικής σημασίας στις 23 Μαρτίου, ώστε να τερματιστεί η αιματηρή εμφύλια σύγκρουση μισού αιώνα.

Ο εμφύλιος πόλεμος σπαράζει την χώρα από το μακρινό 1964 και έχει κοστίσει την ζωή σε 220.000 ανθρώπους. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια τρομερές ανισότητες, τεράστια φτώχεια, εκτεταμένη διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και τα περιβόητα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν φέρει προ πολλού την Κολομβία τα τελευταία 50 χρόνια στο χείλος της καταστροφής.

Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ να επιβλέψει την τελική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών FARC δημιουργεί αισιοδοξία ότι η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία έχει διεθνή υποστήριξη.

 

Το πρώτο στοιχείο της συμφωνίας αφορά τη μεταρρύθμιση στην ιδιοκτησία της αγροτικής γης, αναδιανομή υπέρ των φτωχών ακτημόνων, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, όπου το 50% των εδαφών ανήκει σήμερα στο 1% των τσιφλικάδων.

Ελπίζεται ότι έτσι θα αρχίσει να γεφυρώνεται το τεράστιο χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και να περιορίζεται η φτώχεια. Παρότι η Κολομβία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2015, το 30% του πληθυσμού –των 48,4 εκατομμυρίων- και το 43% των αγροτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με 1,25 δολάριο κατά κεφαλήν την ημέρα.

 

Αρχική συμφωνία έχει επιτευχθεί επίσης και για τα υπόλοιπα τρία θέματα: τον αφοπλισμό, τη συμμετοχή των ανταρτών στην πολιτική διαδικασία με αμνηστία, για όσους ομολογήσουν εγκλήματα, και την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης της FARC, Τιμοτσένκο, έδωσαν τα χέρια τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αβάνα, όταν έκλεισε η προκαταρκτική συμφωνία.

Η οργάνωση FARC ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας από τον λαό της Κολομβίας και ο απολογισμός της ένοπλης σύγκρουσης αυτών των 50 χρόνων είναι βαρύτατος: 220.000 νεκροί, 5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, 7 εκατομμύρια θύματα του εμφυλίου από τις απαγωγές, τους τραυματισμούς από νάρκες, και τις εξαφανίσεις.