Tο νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε τον άριστο συντονισμό όλων για ένα θέμα που ταλανίζει τη χώρα, τη δυνατότητα 81.000 άτομα να έχουν την απαραίτητη αγωγή. Έχει απόλυτη σχέση με τη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Το όφελος για κάθε παιδί είναι υπερπολλαπλάσιο τόσο στο επαγγελματικό πεδίο όσο και στην αποχή από την παραβατικότητα.

 

Το νέο σύστημα θα έχει διαφάνεια, δικαιοσύνη και πρακτικότητα των διαδικασιών. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μειώνονται και το χάσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό. Όλο το εγχείρημα έγινε με διαβούλευση όλων των φορέων που εξέδωσαν και ανάλογες ανακοινώσεις.

 

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από την πλευρά της, εξήρε το διάλογο μεταξύ των τριών συναρμόδιων υπουργείων και τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και των περιφερειαρχών. Για πρώτη φορά όλοι οι δήμοι θα ενημερωθούν με ισοκατανομές. Δεν θα ισχύει «όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε».

 

Θα δημιουργηθούν 1.400 νέες θέσεις εργασίας και προχωρούν οι αιτήσεις και οι προσκλήσεις των περιφερειών. Η καινοτομία είναι πως διασφαλίζεται να πάρει voucher κάθε οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πιθανά επιπλέον κόστη που θα προκύψουν, θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους. 

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε τους δύο στόχους: τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.

 

Οι δράσεις που έχουν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου αφορούν:

– Επαγγελματική Κατάρτιση για εργασιακή εμπειρία

– Στήριξη νέων επιστημόνων

– Επανασχεδιασμό των Κέντρων Κοινότητας για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

– Ενίσχυση του μηχανισμού διαφάνειας

– Κατάρτιση των ανέργων (το 75% των χρημάτων πήγαιναν στους παρόχους και όχι στους ανέργους)

– Βιωσιμότητα των προνοιακών δομών

 

Το κόστος της δράσης αγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ, όπου τα 90 εκατ. θα καλύψει το ΕΣΠΑ.

Υπάρχει μέριμνα για ένα ποσόν της τάξης των 30 εκατ. ευρώ αν χρειαστεί. Το voucher ακολουθεί το δικαιούχο και στη δομή που τον διευκολύνει.

 

Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας υφίσταται με τη μη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την κατάργηση των εγγυητικών επιστολών και τη μηνιαία καταβολή των τροφείων. Υπολογίζεται στις αρχές Αυγούστου να έχει ετοιμαστεί η λίστα με τους δικαιούχους και τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή και την άρτια συνεργασία σε ένα νέο σύστημα που θα έχει δυσκολίες, αλλά καυτηρίασε την κριτική του είδους «στον αέρα όλοι οι παιδικοί σταθμοί».

Ο εμπνευστής του νέου συστήματος της «Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» παρουσίασε τις αλλαγές, τονίζοντας την ευελιξία που υπάρχει, αφού το κάθε παιδί δεν «δένεται», εκμεταλλεύεται κάθε κενό. Ταυτόχρονα εξοικονομούνται 15.000 ευρώ για κάθε δομή με την κατάργηση των εγγυητικών επιστολών. Ρυθμίζεται το θέμα της φορολογικής ενημερότητας, εφαρμόζεται η ισότητα και δίδεται η δυνατότητα καταγγελίας κάθε φυλετικής ή οποιασδήποτε διάκρισης, συμπλήρωσε ο ειδικός γραμματέας του Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης.


«Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης είναι ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να μπορούν να βρίσκουν θέσεις σε οικονομικά προσιτές τιμές -αν όχι δωρεάν- στους παιδικούς σταθμούς και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την ύπαρξη αυτών των θέσεων», είπε ο κ.Ιωαννίδης.

 

Πρόσθεσε, δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστεί «ένα νέο σύστημα σε σχέση με το voucher, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών».


Παράλληλα είπε ότι ένα από τα μειονεκτήματα του υπάρχοντος συστήματος είναι, ότι το voucher για τους παιδικούς σταθμούς -ύψους περίπου 3.100 ευρώ το χρόνο- είναι το ίδιο και για μία οικογένεια που έχει εισόδημα 6.000 ευρώ και για μία που έχει 12.000, ενώ θα μπορούσε σε κλίμακες να φτάσει και σε μεγαλύτερα εισοδήματα.
Επικαλούμενος μία μελέτη ορκωτών λογιστών εκτίμησε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους μέσους όρους δαπάνης ανά παιδί.


«Φανταστείτε ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός να μπορεί να καλύπτει το 100% των εσόδων του από δημόσιους πόρους», είπε και έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει καταγγελίες για παιδικούς σταθμούς που δεν εγγράφουν παιδιά χωρίς ΕΣΠΑ, οι οποίες προωθήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών.


«Δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία ένας παιδικός σταθμός να μην εγγράψει παιδί, που να πληροί τα κριτήρια» διευκρίνισε. Συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68.000-70.000 οικογένειες.

 

Κάθε δομή μπορεί να διαθέσει ακόμα και το 100% των θέσεων σε voucher, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε περιορισμός. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.886 δομές υποδοχής από τις οποίες οι 900 είναι ιδιωτικές.

 

Σε ερώτηση των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς και τον κίνδυνο να παραμείνουν αδιάθετα voucher στην επικράτεια, η Θεανώ Φωτίου απάντησε πως διατηρούμε σταθερό τον αριθμό σε σχέση με πέρυσι και εξασφαλίζουμε να πληρώνονται όλοι στην ώρα τους. Επίσης η πρόνοια έξτρα κονδυλίων θα έπρεπε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ένα είναι σίγουρο… ραντεβού τον Σεπτέμβρη για να δούμε τι έχει καταφέρει αυτή η νέα προσπάθεια για τα παιδιά μας.