Ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με στόχο να λάβει μια χειροπιαστή απόδειξη τήρησης των συμφωνηθέντων για το χρέος τον Ιούνιο του 2015.

Μπορεί να είναι έχει κερδίσει τη συμπάθεια του Ολάντ και του Γιουνκέρ, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τη Μέρκελ για μια δήλωση υποστήριξης. Η Γερμανίδα καγκελάριος τον παρέπεμψε στις αποφάσεις του Εurogroup.

Δεν φάνηκε διατεθειμένη να «αδειάσει» τον Σόιμπλε που όπου βρεθεί και όπoυ σταθεί επαναλαμβάνει ένα μονότονο Nein, Nein, Nein.
Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, πως η αναβλητικότητα των εταίρων μας υποσκάπτει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και τη βενζίνη στο αναπτυξιακό όχημα της Ελλάδας, έχει βάση.

Αλλά είναι απαραίτητο και το δικό μας νοικοκύρεμα, σε φορολογικό, δικαστικό και δημοσιονομικό τομέα. Ποιος θα φέρει ιδιωτικά κεφάλαια σε μια χώρα που οι νόμοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, που υπάρχουν ακόμα capital controls και κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουν. Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να πείσουμε τους Ευρωπαίους, είναι να πεισθούμε εμείς οι ίδιοι και να στηρίξουμε την οικονομία μας.

Ο βραχνάς των κεφαλαιακών ελέγχων θα εκλείψει αν:

1. Oι αξιολογήσεις του οικονομικού χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας συνεχίσουν να είναι επιτυχείς, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επιπροσθέτως, απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή όλων των υπόλοιπων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Τρίτο Μνημόνιο.

2. Το χρέος αναδιαρθρωθεί, έστω και βραχυπρόθεσμα σε πρώτο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης (Οκτώβριος 2016), ώστε να γίνει πραγματικά βιώσιμο με την «πιστοποίηση» της έκθεσης βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και την έγκρισή της από την ΕΚΤ. Αυτό θα αποτελέσει το κλειδί για την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

3. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, το τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό αποκατασταθεί άμεσα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πως ακόμα και όλο το χρέος να μας διαγράψουν αν δεν αλλάξουμε τις παθογένειές μας θα αποτύχουμε.

Απαιτείται άμεσα η επιστροφή (αύξηση) των καταθέσεων. Δεν δύναται να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls αν δεν επιστρέψουν περίπου τα 2/3 των καταθέσεων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και λίγο πριν την επιβολή των περιορισμών (περίπου 20 δισ. ευρώ).Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν δραστικά τον ELA και να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού με απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ.

4. Για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, ισχύει κατά γράμμα και χωρίς εξαιρέσεις, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

5. Οι τράπεζες μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δραστικά. Οι προτεινόμενες λύσεις πέρα από το προφανές της επιμήκυνσης αποπληρωμής, να περιλαμβάνουν και κούρεμα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Έτσι θα αναμορφωθεί η σχέση τραπεζών-επιχειρηματιών, θα στοχοποιηθούν οι κακοπληρωτές και θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην αγορά.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο «στεγνή» είναι η αγορά, για όσο καιρό βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για το κλείσιμο των αξιολογήσεων παραμένουν παγωμένα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 75%.