Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Ελλάδα για τις ώρες εργασίας των γιατρών, που όπως φαίνονται είναι παράνομες. Με σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αποφαίνεται πως το ωράριο των Ελλήνων γιατρών παρουσιάζεται εξαντλητικό και πως η Ελλάδα αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνοντας τους γιατρούς να εργάζονται επί 24 ώρες ή και περισσότερο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να λάβει δράση έπειτα από καταγγελίες δέκα ενώσεων Ελλήνων γιατρών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες οι γιατροί, μισθωτοί και ασκούμενοι, υποχρεούνται να εργάζονται από 60 έως 93 ώρες εβδομαδιαίως βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έως και 32 ώρες διαρκώς παρακάμπτοντας την περίοδο ημερήσιας ή εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

 

Στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πως η χώρα μας παρέβη τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ το Δικαστήριο σημειώνει πως η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας των γιατρών αποτελεί ιδιαίτερης βαρύτητας κανόνα του εργατικού δικαίου της ΕΕ. Γι’αυτό το λόγο επισημαίνεται πως οι ώρες των ενεργών εφημεριών προστίθενται στις 35 ώρες, οι οποίες προβλέπονται από το τακτικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει επιπροσθέτως ότι οι γιατροί υποχρεούνται να πραγματοποιούν μηνιαίως πλείονες εφημερίες ετοιμότητας και ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της παραμονής τους στο χώρο κάθε φορά που καλούνται στο νοσοκομείο για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

 

Το Δικαστήριο κατέληξε στο ότι η εθνική νομοθεσία η οποία επιτρέπει στα ωράρια εργασίας να διαρκέσουν 24 ώρες αδιαλείπτως δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ, όμως βάσει της ελληνικής νομοθεσίας ο γιατρός υποχρεούται να δουλέψει έως και 32 ώρες αδιάλειπτης εργασίας. ‘’ Η ελληνική νομοθεσία, καθόσον προβλέπει ότι η εικοσιτετράωρη ανάπαυση που πρέπει να χορηγείται σε γιατρό μετά από κάθε ενεργό εφημερία μπορεί να μεταφερθεί έως και μία εβδομάδα από της ημέρας πραγματοποιήσεως αυτής της εφημερίας, δεν είναι σύμφωνη με την οδηγία περί οργανώσεως του χρόνου εργασίας’’ καταλήγει.