Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το σχολικό έτος 2014-2015 το 3,84% των μαθητών που φοιτούσαν στη Γ’ Γυμνασίου δεν συνέχισαν τη φοίτησή τους στο Λύκειο.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζει γεωγραφικές διακυμάνσεις. Τα στοιχεία του ΙΤΥΕ – Διόφαντος, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δείχνουν πως τα Δωδεκάνησα και η Ροδόπη είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη σχολική διαρροή από τη Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου με ποσοστά 8,37% και 8,02% αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το γενικό μέσο όρο του 3,84% βρίσκονται 12 περιοχές, ενώ 39 περιοχές εμφανίζουν ποσοστό μικρότερο από αυτόν. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής εντοπίζονται σε Πέλλα, Φλώρινα, Σάμο, Καρδίτσα, Κοζάνη. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 4,85% και 4,25% των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου αντίστοιχα δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται τα εξής: «Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση φαινομένων σχολικής διαρροής. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 από το ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς (όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΕΓΑΣ, ΕΣΔΥ, ΟΚΑΝΑ) πραγματοποιήθηκαν προγράμματα που στόχο είχαν τη σωστή πληροφόρηση, την παροχή γνώσεων στους μαθητές και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο» περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τους θεματικούς άξονες: Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και Ναρκωτικά και Σχολικός Εκφοβισμός» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

 

2.500 κενές θέσεις εκπαιδευτικών

Τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας μιλούν για κενά στα σχολεία ακόμα και στο μέσον της σχολικής περιόδου. Οι θέσεις των εκπαιδευτικών που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αγγίζουν τις 2.500, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 13.342 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Είναι πολλοί εκείνοι που τονίζουν πως η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς και δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς οι διαθέσιμες πιστώσεις έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 20.000 διορισμούς μέχρι το 2018, ενώ ο «Διάλογος» για την Παιδεία δεν έχει κλείσει, και δεν φαντάζεται κανείς πως μπορεί να γίνει η πλήρωση των κενών έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.