Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παροχή έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους ερέθισε τους θεσμούς. Αποφάσισαν να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μέχρι να ξεκαθαριστεί κατά πόσο επηρεάζει τους στόχους του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Η καθυστέρηση εφαρμογής ενός μόνο από τα βραχυπρόθεσμα -και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών- στερεί από τη χώρα 220 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

Η Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έφτιαξαν το δικό τους μέτωπο με μπροστάρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Κόκκινη κάρτα και από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναφέρει στο τουίτερ πως «οι κυβερνητικές πράξεις δεν συνάδουν με τη συμφωνία».

 

{source}

<blockquote class=»twitter-tweet» data-lang=»el»><p lang=»en» dir=»ltr»>Statement on <a href=»https://twitter.com/hashtag/greece?src=hash»>#greece</a> <a href=»https://t.co/7kmVmf0eQJ»>pic.twitter.com/7kmVmf0eQJ</a></p>&mdash; Michel Reijns (@MichelReijns) <a href=»https://twitter.com/MichelReijns/status/809044483945930752″>14 Δεκεμβρίου 2016</a></blockquote>
<script async src=»//platform.twitter.com/widgets.js» charset=»utf-8″></script>
{/source}

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέποντας αυτό το κλίμα προσπάθησε να κάνει έναν πολιτικό αντιπερισπασμό, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη και βάζει δύσκολα στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

 

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η κυβέρνηση, γιατί αν αποφασίσει να στηρίξει την παροχή βάζει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, ενώ αν κάνει πίσω χάνει για μια ακόμα φορά την αξιοπιστία της στο εσωτερικό μέτωπο. Πολλοί μιλούν πως ολισθαίνουμε προς εκλογές αργά και σταθερά και απομένει η αφορμή διενέργειάς τους από τον πρωθυπουργό. Τα επόμενα 24ωρα -και ιδιαίτερα μετά και τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ- θα κρίνουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα: τρίτη κάλπη από τον Γενάρη του 2015.