Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η εκκένωση της Ειδομένης με την επιβολή μπλακ άουτ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την περιοχή σε απαγορευμένη ζώνη για τους εκπροσώπους του Τύπου, με μοναδική εξαίρεση τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, τηλεοπτικά συνεργεία ελληνικών και ξένων ΜΜΕ απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, αρχικά σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, ενώ αργότερα η απαγορευμένη ζώνη μεγάλωσε. Η πρόσβαση επιτράπηκε στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ για τη μετάδοση ελεγχόμενων πλάνων και φωτογραφιών από την επιχείρηση. Επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια πλάνα από το ελικόπτερο της Αστυνομίας που πετούσε την ώρα της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη.

 

Τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για το δημοσιογραφικό μπλόκο. Η Sophia Maier, δημοσιογράφος, μεταμφιέστηκε σε μετανάστρια για να καταφέρει να παραμείνει στην αποκλεισμένη ζώνε και σήκωσε φωτογραφία της σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας ειρωνικά «ελευθερία του Τύπου στην Ειδομένη. Αυτή είναι η αμφίεσή μου για να μη με διώξει η Ελληνική Αστυνομία». Ένας ανταποκριτής της «Bild» είχε κρυφτεί σε μια σκηνή, αλλά τελικά εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

 

Ο δημοσιογραφικός αποκλεισμός προκάλεσε ερωτηματικά για τους λόγους που επιβλήθηκε. Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε χρήση βίας κατά την αστυνομική επέμβαση και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προσχωρήσει σε επιλογές σκληρής καταστολής.

 

Η Αστυνομία δήλωσε ότι έκρινε σωστό τις πρώτες ώρες να υπάρχει ένας περιορισμός στα ΜΜΕ, καθώς το να βρίσκονταν στο χώρο 100 κάμερες δεν θα βοηθούσε, αλλά θα επιβράδυνε τη διαδικασία. Αρμόδιοι τόνισαν πως η απαγόρευση έγινε για λόγους «καθαρά επιχειρησιακούς» και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει συγκάλυψη. Από την αρχή άλλωστε είχε εκφραστεί η άποψη της ήπιας αντιμετώπισης και η Αστυνομία δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει βία.

 

Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της που βέβαια ήρθε μετά από πολύωρη καθυστέρηση, δήλωσε: «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη. Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα. Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη».

 

Την απόφαση σχολίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της δήλωσε: «Η Κυβέρνηση κυβερνά ως πρακτορείο ειδήσεων, αποφάσισε να αποκλείσει τους επαγγελματίες της ενημέρωσης από την Ειδομένη και κατέχει την μοναδική και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Η Κυβέρνηση της χώρας αποδεικνύεται λαγός όταν της ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, χελώνα όταν πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προς το συμφέρον των προσφύγων και της Ελληνικής κοινωνίας και στρουθοκάμηλος στις σχέσεις με την Τουρκία».

 

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλειστούν τα Μέσα Ενημέρωσης, από την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. «Έγινε, όμως, κατανοητή από την αποκλειστικότητα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, οι οποίοι προπαγανδίζουν κατ’ αποκλειστικότητα την επιχείρηση που εξελίσσεται ”όμορφα και ωραία». Ντροπή. Ο συριζαϊσμός γίνεται συνώνυμο του φαρισαϊσμού».

 

Μέχρι χθες με 42 λεωφορεία είχαν απομακρυνθεί από τον άτυπο καταυλισμό, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομίας, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε επτά χώρους φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται σήμερα.