Πέντε μούμιες πτολεμαϊκής περιόδου, από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μεταφέρθηκαν με απόλυτη μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για εξετάσεις. Πέρασαν από τον αξονικό τομογράφο προκειμένου να διαπιστωθεί «η κατάσταση της υγείας τους και η αιτία θανάτου τους».

Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι στις οποίες υποβλήθηκαν θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για το διαιτολόγιό τους, για το επίπεδο ζωής τους και τον τρόπο ταρίχευσής τους.

 

Μία από αυτές, η όμορφη χορεύτρια Μιν-Τα-χερέντ Μιν, θα ανακτήσει και το πρόσωπό της, γιατί το κρανίο της προσφέρεται για ανάπλαση.

 

Η εξέτασή τους κράτησε τέσσερις ώρες και έγινε εντελώς δωρεάν. Έπειτα οι μούμιες επέστρεψαν στη βάση τους, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις ίδιες εξετάσεις θα υποβληθούν κι άλλες τέσσερις μούμιες (συνολικά εννέα) στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού προγράμματος, ενώ θα γίνει και προσπάθεια ανασύστασης του προσώπου κάποιων ακόμη.

 

Πάνε οκτώ χρόνια από τότε που δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η άδεια για τη μελέτη και προσωρινή μεταφορά τους σε νοσοκομείο, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλα προβλήματα δεν επέτρεψαν να γίνει νωρίτερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το Mummies progect, που διενεργείται από τους επιστήμονες: δρα Αλίσια Μαραβέλια, Ελένη Τουρνά, δρα Νικόλαο Μποντόζογλου, Παναγιώτη Λάζαρη, δρα Στέφανο Γερουλάνο και δρα Κωνσταντίνο Κούβαρη. Οι ειδικότητες τους είναι: αρχαιολόγοι, συντηρητής, ανθρωπολόγος και γιατροί (ο ένας ακτινολόγος).

 

Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει κι άλλες σε διάφορα μέρη του κόσμου πάνω σε αρχαίες μούμιες, αποδεικνύοντας ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων αυτών αντιμετώπιζαν αγγειακά, καρδιολογικά προβλήματα (είχαν αρτηριοσκλήρυνση κ.ά. ασθένειες). Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν πρόσθετα μέλη (δάχτυλα, δόντια) και κάποιοι είχαν υποβληθεί σε εγχειρήσεις, ακόμα και στο κεφάλι. Συνηθέστερα, παρουσίαζαν προβλήματα στα άκρα, συγγενείς ανωμαλίες, ανωμαλίες στις γνάθους κ.ά.

 

Η ταρίχευση των νεκρών στην Αίγυπτο, που εξελίχθηκε σε επιστήμη, είχε σχέση με την πίστη των αρχαίων Αιγυπτίων για τη ζωή μετά θάνατον. Ο νεκρός έπρεπε να διατηρήσει το σώμα του όπου θα κατοικήσει η ψυχή. Η διαδικασία ταρίχευσης, που προϋπέθετε γνώσεις ιατρικής, κρατούσε έως και 70 ημέρες. Ταριχεύσεις έχουμε από το 3500 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ.

 

Οι μούμιες του ΕΑΜ έχουν βρεθεί στην αρχαία Πανώπολη της Αιγύπτου και δωρήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ελλάδα από εύπορους Έλληνες που ζούσαν εκεί.