Της Μαρινίκης Μιχαλοπούλου

Όπου και να πας αυτές τις μέρες στο Νότιο Σουδάν θα συναντήσεις μπροστά σου χιλιάδες κοντέινερ. Τα μεταλλικά αυτά κουτιά, που παλαιότερα χρησίμευαν στη μεταφορά εμπορευμάτων, πλέον αποτελούν οικήματα, σχολεία, ιατρικές κλινικές, ακόμα και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ολοένα και περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως κρατητήρια, όπου εξαιτίας της έλλειψης εξαερισμού μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε φούρνους για τους κρατούμενους.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο η ιστορία ενός δεκατριάχρονου από το Σουδάν, που εξαιτίας του φόβου για τη ζωή του το όνομά του δεν έχει δημοσιευθεί, συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με 50 ακόμα συμπατριώτες του συνελήφθη στην επαρχία του Λιρ από τις αρχές ως αντάρτης και φυλακίστηκε σε ένα από αυτά τα κοντέινερ.

 

1 sudan

 

Στη μαρτυρία του αναφέρει πως δεν υπήρχε καθόλου χώρος για να κινηθείς, αν καθόσουν δεν μπορούσες να σηκωθείς και αν σηκωνόσουν έχανες τη θέση σου. Πέρα από το συνωστισμό, δεν υπήρχε εξαερισμός, ηλεκτρικό ή νερό. Μετά από 36 ώρες μέσα στην ατσάλινη φυλακή, 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ο ίδιος ήταν ο μόνος επιζών.

 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες κράτησης είναι το λιγότερο άθλιες, οι κρατούμενοι σιτίζονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη οδηγήσει σε αρκετούς θανάτους. «Οι κρατούμενοι υποφέρουν σε άθλιες συνθήκες, ο τρόπος που τους φέρονται δεν είναι τίποτα λιγότερο από βασανιστήρια», δήλωσε ο Muthoni Wanyeki, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

 

Ο προεδρικός εκπρόσωπος του Νοτίου Σουδάν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για το περιστατικό στο Λιρ, αλλά ο επίτροπος επαρχίας, Wol Yach, ο οποίος ήταν στην Τζούμπα όταν συνέβη η σφαγή, παραδέχθηκε στο περιοδικό «Τime» ότι οι άνδρες που συνελήφθησαν ως αντάρτες ίσως τοποθετήθηκαν στο κοντέινερ για κράτηση. «Ίσως ήταν λάθος. Ίσως η πρόθεση δεν ήταν να τους σκοτώσουν, αλλά οι στρατιώτες δεν ήξεραν ότι έβαζαν τους άνδρες σε ένα δοχείο χωρίς αέρα».

 

4 soudan

 

Στην αξιολόγησή της για το περιστατικό στο Λιρ, η Αφρικανική Ένωση, το σώμα που επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία της χώρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά τα κοντέινερ ως αυτοσχέδιες φυλακές. «Η απουσία εγκαταστάσεων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα» δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Elizabeth Deng. 

 

«Αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν αυτό γίνεται στα κρυφά από το στρατό ή τις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας, ειδικά όταν υπάρχει μια πολύ ανησυχητική έλλειψη ενδιαφέροντος για την υγεία και την ευημερία των κρατουμένων και όταν οι κρατούμενοι διατηρούνται στην απομόνωση, χωρίς πρόσβαση σε δικαστήρια ή σε δικηγόρους, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγξει κάνεις αν είναι ζωντανοί ή νεκροί».

 

3 soudan

 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει μια δορυφορική εικόνα που η οργάνωση πιστεύει ότι απεικονίζει το κέντρο κράτησης Gorom εκτός της  πρωτεύουσας Τζούμπα. Τέσσερα μεταλλικά δοχεία μπορεί να δει κανείς σε ένα σχήμα L. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα τέσσερα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των κρατουμένων τοποθετήθηκαν εκεί στις αρχές Νοεμβρίου 2015. Όπως και οι κρατούμενοι στο Λιρ, οι περισσότεροι είναι πολίτες που δεν έχουν χρεωθεί με οποιαδήποτε εγκλήματα, αλλά κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις επαναστατικές δυνάμεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης Riek Machar.

 

Στις 26 Απριλίου ο Machar επανασυνδέθηκε με την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το πώς θα συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το ζήτημα των παράνομων κρατήσεων, των εγκλημάτων πολέμου και του θανάτου υπό κράτηση δεν έχει λυθεί.

 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://ti.me/20GyeWD

Πηγή: time.com