Στις 8/12/2015, ομάδα σπηλαιοδυτών έκανε τη βαθύτερη κατάδυση στην Ελλάδα, στον «πλημμυρισμένο Άδη» της Αρκαδίας. Τώρα η ομάδα ετοιμάζεται για μια νέα μεγάλη πρόκληση… Την κατάδυση στην ανεξερεύνητη πηγή «Κολέθρα», στο χωριό Αγ. Βλάσης Ευβοίας.

Του Βαγγέλη Σπυράκη elefenet@gmail.com

Κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν τρελούς. Κάποιοι άλλοι όμως όχι. Και αυτό γιατί η κατάδυση σε υποβρύχια σπήλαια είναι μια από τις πλέον εξειδικευμένες μορφές κατάδυσης και σπηλαιολογίας, μια μορφή περιπέτειας που απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση κι ένα σπάνιο συνδυασμό ικανοτήτων.

 

1 spilaiokat

 

Αυτές τις ικανότητες διέθετε και η καταδυτική ομάδα του Sintzi Cave Expedition 2015, όπου στις 8/12/2015 πραγματοποίησε μια από τις δυσκολότερες καταδύσεις των τελευταίων χρόνων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο (σ.σ. στην πηγή Σίντζι ή «πλημμυρισμένος Άδης» όπως φημίζεται), όπου κατέβηκαν και εξερεύνησαν το σπήλαιο σε βάθος 186 μέτρων (σ.σ. προηγούμενο ρεκόρ 153 μέτρα).

 

Λίγους μήνες μετά, η ομάδα και οι σπηλαιοδύτες είναι έτοιμοι για μια νέα μεγάλη πρόκληση… Να εξερευνήσουν το σπήλαιο «Κολέθρα» στο χωριό Αγ. Βλάσης Ευβοίας. Το εγχείρημα, αρκετά δύσκολο όσο και επικίνδυνο, καθώς οι Φώντας Πιτσινέλης και Μιχάλης Σπυράκης (σ.σ. μαζί με την ομάδα τους Kolethra Expedition 2016), στις 21 και 22 Μάη θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν και να ξεπεράσουν το 1,5 χλμ. με μέγιστο βάθος 50 μ.

 

2spilaioka

 

Εκεί, ο Φώντας Πιτσινέλης θα βγάλει το rebreather και θα συνεχίσει με sidemount στο ανεξερεύνητο κομμάτι της σπηλιάς. Ηδη από το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μάη, ο Μιχάλης Σπυράκης με τη βοήθεια των Τριαντάφυλλου Μαυροδήμου και Γιώργου Σκλαβούνου τοποθέτησαν τα πρώτα 300 μ. μίτου στη πηγή της Κολέθρας, για να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη κατάδυση!

 

3 spilaioka

 

Να τονίσουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει 4 προσπάθειες εξερεύνησης της πηγής, με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 22-23 Σεπτεμβρίου του 2007, όπου οι σπηλαιοδύτες του Σ.ΕΛ.Α. συνέχισαν την εξερεύνηση από τα 460 μ. μήκος της τελευταίας τους εξόρμησης (15-16, Σεπτεμβρίου 2007), για άλλα 140 μ. υποβρύχιο τμήμα, με μέγιστο βάθος 20 μ. Στα 600 μ. συνολικού μήκους, βρέθηκε νέα αίθουσα με αέρα και η εξερεύνηση συνεχίστηκε για άλλα 30 μ. σε χερσαίο τμήμα.

 

4 spilaiok

 

Κάπου εκεί οι σπηλαιοδύτες Μητσάκης Νίκος και Κομνηνός Μπουτάρας σταμάτησαν την προσπάθεια, καθώς το σπήλαιο συνέχιζε παραπέρα, αλλά απαιτούνταν η χρήση σπηλαιολογικών τεχνικών, σχοινιά, ζώνες κ.τ.λ. και μεταφορά του σπηλαιοκαταδυτικού εξοπλισμού έξω από το νερό.