Μέσα στην αναταραχή του ευρωπαϊκού ονείρου οι επενδυτές ψάχνουν καταφύγια ασφάλειας για τα χρήματά τους. Παραδοσιακά ο χρυσός αποτελούσε τον ιδανικό «σύντροφο» για την άρχουσα τάξη.

Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε χρυσό αυξήθηκαν από τους 1.458,1 στους 1.959,1 μετρικούς τόνους. Ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και μετά το Brexit, οι τοποθετήσεις σε ETF ενισχύθηκαν κατά 37 τόνους. Το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σημειώσει αύξηση 27%. Τον προηγούμενο μήνα, ειδικότερα, η τιμή του εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας και πλέον, ενόσω οι επενδυτές επεξεργάζονταν τις επιπτώσεις του Βrexit.

 

Η χώρα μας βρίσκεται στην 32η θέση παγκοσμίως, στα χαρτιά όμως, αφού η τελευταία φορά που έγινε συνολικός ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος στα θησαυροφυλάκια της ΤτΕ και του εξωτερικού, όπου φυλάσσονται τα ελληνικά αποθέματα χρυσού, ήταν πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

 

Έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρεται στη ζήτηση του χρυσού, όπως και τις ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου που κατέχουν οι 40 μεγαλύτερες σε αποθέματα χρυσού χώρες.

 

Η Ελλάδα με 112,5 τόνους βρίσκεται πάνω από την Ένωση Κεντρικών Τραπεζών, την Κορέα, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και την Ινδονησία.

 

Η μισή ποσότητα χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, εκεί όπου η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν. Η άλλη μισή ποσότητα φυλάσσεται σε τρεις τράπεζες, τριών διαφορετικών χωρών. Τακτική άλλωστε που ακολουθούν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου.

 

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος φυλάσσεται στην Bank of England του Ηνωμένου Βασιλείου και φυλάσσεται εκεί από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (αυτός είναι ο «ιστορικός λόγος» που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος). Ενα άλλο μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ και ένα μικρό μέρος σε Τράπεζα της Ελβετίας. Ο ελληνικός χρυσός είναι απολύτως ασφαλής, λένε αυτοί που γνωρίζουν.

 

Η διατήρηση της ελκυστικότητας του μετάλλου βασίζεται στην απόφαση που έχει ληφθεί τη Δευτέρα 19/5/2014 από τις Κεντρικές Τράπεζες 21 κρατών της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και της Ελβετίας), στο να μην πουλήσουν μεγάλες ποσότητες χρυσού, διατηρώντας τα αποθέματά τους. Θέλουν να αποφύγουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ρητά, αναταράξεις στις αγορές του χρυσού, που ήταν μάλλον στα σκαριά από μεγάλους παίκτες των αγορών. Η συμφωνία ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι το φθινόπωρο 2019. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες κρατάνε γύρω στους 10.000 τόνους χρυσού.

 

Αν δεν ισχύσει αυτό το deal, η πτώση της τιμής θα είναι κατακόρυφη, παρόλο το αμείωτο ενδιαφέρον της Κίνας.