Tης Ρεβέκκας Ερμείδου

Εκ πρώτης όψεως, ο αυξανόμενος τουρισμός στην Κούβα μπορεί να δείχνει σαν ένεση μετρητού σε μια νησιωτική οικονομία που παλεύει εδώ και χρόνια. Αντίθετα, οι τουρίστες κυριολεκτικά τρώνε το φαγητό των Κουβανών.

Ο τουρισμός ενισχύθηκε κατά 11,7% στην Κούβα το πρώτο μισό του 2016, όταν πάνω από δύο εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν το νησί, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Αν και η πλειονότητα του τουρισμού στη χώρα προέρχεται από τον Καναδά, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τουρισμό από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να χαλαρώνει, ήδη οδηγώντας σε ένα άλμα 76,5% στους επισκέπτες από το 2015.

 

Η τρομακτική άνοδος έχει επιφέρει εκτόξευση στις τιμές των βασικών τροφίμων, όπως τομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές, για τα νοικοκυριά, καθώς η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίζει την ξαφνική αύξηση στον πληθυσμό, μεταδίδουν οι «NY Times».

 

«Η ιδιωτική τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό για προμήθειες με το γενικό πληθυσμό», εξηγεί ο Richard Feinberg, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μιλώντας στην εφημερίδα.

 

Havana 1030x687 640x427

 

Όπως προσθέτει ο Juan Alejandro Triana, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Αβάνας, «δεν έχουμε μόνο να ταΐσουμε 11 εκατ. ανθρώπους πλέον. Έχουμε να ταΐσουμε πάνω από 14 εκατομμύρια».

 

Τα περισσότερα προϊόντα που παράγει το νησί φαίνεται πως δεν είναι πλέον στο μενού των Κουβανών, με τις αγορές τις οποίες διαχειρίζεται το κράτος να διαθέτουν αμυλούχα τρόφιμα που κρατούν πολύ καιρό, όπως ρύζι, φασόλια και γλυκοπατάτες. Άλλου είδους τρόφιμα πωλούνται σε ιδιωτικές αγορές, κυρίως σε εστιατόρια που εμφανίζουν το μεγαλύτερο κέρδος από την εισροή ισχυρών ξένων νομισμάτων. Αντίθετα, τα φρέσκα τρόφιμα μιας μόλις ημέρας μπορεί να κοστίσουν στο κουβανικό νοικοκυριό το 10% του μηνιαίου εισοδήματος 25 δολαρίων.

 

«Σχεδόν όλοι οι αγοραστές μας είναι paladares (ιδιωτικοί αγοραστές)», επιβεβαιώνει ο πωλητής τροφίμων Ruben Martinez, μιλώντας στους «Times». «Αυτοί είναι που αντέχουν να πληρώσουν περισσότερο για την ποιότητα», εξήγησε.