Της Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά

Σαν έτοιμος από καιρό ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Γιαν Φαμπρ.

Ο διορισμός του ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού σήμερα το πρωί, ενώ από χθες το βράδυ είχε διαρρεύσει η είδηση σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τον Σταμάτη Κραουνάκη στη διάρκεια συναυλίας του στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Θεοδωρόπουλος πήρε μέρος και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, δηλώντας πως θα εξετάσει τα 300 αιτήματα που έχουν υποβληθεί για διάφορες καλλιτεχνικές παραγωγές.

 

Τον Έλληνα σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ήθελε πάντα να αξιοποιήσει η Κουμουνδούρου, για αυτό του είχε προτείνει αρχικά να αναλάβει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πρόταση που αρνήθηκε για οικογενειακούς λόγους (δεν ήθελε να απομακρυνθεί από την Αθήνα). Μετά την καθαίρεση του Γιώργου Λούκου από τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του προτάθηκε να το αναλάβει εκείνος, αλλά αρνήθηκε γιατί έκρινε σκόπιμο να μην εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των αντιδράσεων μερίδας καλλιτεχνών. Αλλά και επί Γιαν Φαμπρ είχε ανατεθεί στο γιο του Μίλτο Σωτηρόπουλο η συγκρότηση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αγνοούσε ο Βέλγος δημιουργός.

 

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά «σε μια στιγμή οριακή για την πορεία του Ελληνικού Φεστιβάλ» όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση». Θέλει βέβαια να πληροφορηθεί «αν έχει παραδοθεί πρόγραμμα από τον κύριο Λούκο και αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια, αλλιώς πρέπει να γίνει με ταχύτητα αλλά και σοβαρότητα επιλογή από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Γνωρίζοντας το ελληνικό θεατρικό τοπίο, είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις. Αν εγώ μπορέσω να δώσω ένα προσωπικό στίγμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ, αυτό θα φανεί από του χρόνου» προειδοποίησε.

 

Το υπουργείο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής «θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον».

 

Ο κ. Θεοδωρόπουλος πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με τους ομότεχνούς του αν κάνει δίκαια και αντικειμενικά τη δουλειά του και έφερε ως παράδειγμα το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που υπάρχει ήδη 18 χρόνια. «Γνωριζόμαστε. Υπάρχει αλληλεγγύη και αγάπη μεταξύ μας» είπε. «Υπάρχουν πάντα, βέβαια, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι. Προσωπικά δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι ο πιο αντικειμενικός και ο πιο γενναιόδωρος. Παλεύω, όμως, στην κατεύθυνση του καλού».

 

Σύμφωνα με νόμο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής διορίζεται από τον υπουργό ΥΠΠΟΑ στο Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη μία φορά. Συνεπώς, ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή έξι χρόνια μάξιμουμ. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος και ο αναλυτικός προϋπολογισμός κάθε παραγωγής.

 

«Είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και υλοποίηση κάθε παραγωγής του Φεστιβάλ. Επιβλέπει την προετοιμασία κάθε παραγωγής και μεριμνά για την εργασία κάθε κατηγορίας προσωπικού που συμμετέχει στην υλοποίηση της παραγωγής. Επιβλέπει και κατευθύνει κάθε σκηνική, σκηνογραφική, μουσική, ενδυματολογική και κάθε άλλη αναγκαία προετοιμασία, δοκιμή και παράσταση κάθε παραγωγής, εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Μετακαλεί συγκροτήματα ή καλλιτέχνες, υπογράφει τις συμβάσεις έργου και μετάκλησής τους και ορίζει τους όρους απασχόλησης και τις αμοιβές τους. Αποφασίζει για τις παραστάσεις, τις εμφανίσεις σε φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις και περιοδείες και αποφασίζει τις διανομές, μετά από έγγραφη εισήγηση των σκηνοθετών. Υποβάλλει προς έγκριση, κατ’ έτος, απολογισμό του έργου του στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ. Μετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς ψήφο», αναφέρεται στο νόμο.

 

Σε άλλο σημείο ο νόμος προβλέπει πως τις κατευθυντήριες γραμμές και την πολιτική χαράσσει το Δ.Σ. του Φεστιβάλ. Επίσης ανοίγει παράθυρο για την ανάθεση καλλιτεχνικού έργου και σε άλλα πρόσωπα. Δηλαδή ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορεί να εισηγηθεί στο Δ.Σ. να αναλάβει για παράδειγμα το Φεστιβάλ Επιδαύρου κάποιος άλλος ή τις εκδηλώσεις της Μικρής Επιδαύρου ένας τρίτος, όπως επίσης τα εικαστικά, που διοργανώνονται στην Πειραιώς 260, ένας πιο ειδικός από αυτόν.

 

Τέλος, οι αποδοχές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ δεν είναι προκαθρισμένες. Καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.