Οι 600 μειώσεις επιτοκίων και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας 12 τρισ. δολαρίων δεν κατάφεραν να τονώσουν τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να βουτήξουν σε αδιευκρίνιστα νερά.

Ένας τρόπος να βγεί ο κόσμος από την αντιπληθωριστική παγίδα, είναι η απευθείας οικονομική ενίσχυση των κυβερνήσεων, η γνωστή μέθοδος «ψεκασμός χρημάτων» (Helicopter Money) του νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν.

Οικονομολόγοι από τις Citigroup Inc., HSBC και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι το θεωρούν μια πολύ καλή ιδέα. Η πιθανότητα μιας τέτοιας μορφής εφαρμογής είναι ιδιαίτερα υψηλή. H θεωρία βασίζεται στη σύμπηξη της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Οι κυβερνήσεις πωλούν τα χρέη μικρής διάρκειας προς τις κεντρικές τους τράπεζες για να τυπώσουν νέο χρήμα. Αυτό στη συνέχεια το διοχετεύουν άμεσα στην πραγματική οικονομία μέσω φορολογικών περικοπών. Οι συνήθεις μεσάζοντες, οι τράπεζες, παρακάμπτονται.

Έτσι τονώνεται η κατανάλωση και οι επενδύσεις και όχι οι αποδόσεις των ομολόγων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο πρώην πρόεδρος της FED Mπεν Μπερνάκε, που πιστεύει πως έτσι θα ισχυροποιηθεί η κατανάλωση και κατά συνέπεια και οι τιμές.

«Το μεγάλο ρίσκο δεν είναι ο πληθωρισμός ούτε η υπερθέρμανση των οικονομιών, αλλά πρέπει να στοχεύσουμε στην κατανάλωση» ισχυρίζεται ο εκδότης-δημοσιογράφος Ερικ Σάτζκερ.

Υπάρχουν και οι επικριτές του «ψεκασμού χρημάτων» που θεωρούν επιζήμια αυτή τη λύση, αφού θα διογκώσει τα κρατικά χρέη. Η ανεξαρτησία και αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών θα πληγούν και θα ανοίξουν «τρύπες»  στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε την περασμένη βδομάδα πως η ΕΚΤ δεν έχει μελετήσει ακόμα το σχέδιο αυτό που είναι περίπλοκο και παρουσιάζει και νομικά κενά εφαρμογής.

Το καθαρό μάθημα των τελευταίων χρόνων είναι πως τέτοιες λύσεις έχουν θεωρητική βάση, αλλά αν συνεχιστούν για πολύ καιρό οι περίεργες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας, αναπόφευκτα θα γίνουν πράξη.