Της Νινέττας Κοντράρου – Ρασσιά
Στρατιές υπαλλήλων μετακλητών, μονίμων και σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εργάζονται στο γραφείο του υπουργού και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Κι αυτό συμβαίνει σ’ ένα υπουργείο που πάσχει από υποστελέχωση σε καίριες θέσεις άμεσα συνδεδεμένες με τον ευαίσθητο τομέα της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Για το γραφείο του υπουργού Αρ. Μπαλτά εργάζονται πάνω από 50 υπάλληλοι (μετακλητοί και μη) οι οποίοι δίνουν λογαριασμό απευθείας στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, απαξιώνοντας έτσι τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

 

Στην οδό Μπουμπουλίνας κυκλοφορεί λίστα με τους ανθρώπους του υπουργού, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι άμεσα ορατοί. Οι επισκέπτες δεν θα δουν ούτε μισό μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του πέμπτου ορόφου όπου κατοικοεδρεύουν ο υπουργός και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Παν. Δούρος. Εχουν φροντίσει να τους εξαφανίσουν.

 

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2015 στη «Διαύγεια» οι άνθρωποι του υπουργού και της γεν. γραμματέα εργάζονται και τα απογεύματα και ως εκ τούτου δικαιούνται υπερωριακής αμοιβής. Αυτοί – είναι συνολικά 45. Οι 24 από αυτούς δουλεύουν για τον υπουργό και άλλοι 21 για την γενική γραμματέα. Ολοι τους είναι μόνιμοι ή εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις, όπως σημειώνεται. Προφανώς θα είναι άλλοι τόσοι οι μετακλητοί. Η πρόσθετη αμοιβή του καθενός αφορά 20 ώρες απογευματινής εργασίας το μήνα.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο απόλυτος άρχων στο ΥΠΠΟΑ δεν είναι ο υπουργός Αρ. Μπαλτάς αλλά ο Παν.Δούρος ο οποίος ελέγχει τα πάντα και κυρίως τον σύγχρονο πολιτισμό, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον αρμόδιο γενικό διευθυντή (Σύγχρονου Πολιτισμού). Ασχολείται ο ίδιος προσωπικά και για την σύναψη συμφωνιών με θεσμούς του εξωτερικού για την διοργάνωση εκθέσεων σύγχρονου πολιτισμού όπως και αρχαιολογικών εκθέσεων.

 

Στο πλαίσιο των νέων αυτών αρμοδιοτήτων του ο κ.Δούρος μετέβη με μία μετακλητή υπάλληλο (δικηγόρο) και μία αποσπασμένη (αρχαιολόγο) στις 27-28 Ιανουαρίου στην Αμβέρσα για να συναντήσουν «Διευθυντές ξένων θεσμών για την προπαρασκευή Συμβολαίων και Συμφωνιών, στο πλαίσιο συμπαραγωγής σύγχρονων καλλιτεχνικών παραγωγών και συνδιοργάνωσης αρχαιολογικών Εκθέσεων» όπως αναφέρεται σε έγγραφο για την έγκριση της σχετικής δαπάνης.

 

Αυτού του τύπου οι συναντήσεις ήταν πάντα δουλειά υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου που έχουν συνάψει στο παρελθόν πολλές συμφωνίες και γνωρίζουν τα όρια για την εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων και έναντι ποίου ανταλλάγματος. Ο χειρισμός αυτός από την πλευρά του κ. Δούρου δείχνει άγνοια κινδύνου, η οποία όπως είδαμε και με την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές μας, πληρώνεται ακριβά.