Η ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής) με το έτσι θέλω… πετάει έξω από το σωματείο τα αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ισότιμα μέλη.

Το ακούσαμε και αυτό. Στις εποχές της οικονομικής κρίσης, με το ένα κανόνι να σκάει πίσω από το άλλο και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται καθημερινά, η ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής) ασκεί το δικό της βέτο… για να πάψουν να λειτουργούν οι αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί του Flash και του Best. Οι εκπρόσωποι των Flash και Best ενημερώθηκαν πως δεν γίνονται αποδεκτοί στους κόλπους της ΕΙΙΡΑ.

 

Το «κακό» ξεκίνησε όταν η ΕΙΙΡΑ απέστειλε κείμενο στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, με το οποίο μεταξύ άλλων δήλωνε τη διαφωνία της για τη διάταξη σχετικά με τη νομιμοποίηση αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών, των οποίων η ιδιοκτησία είχε περιέλθει σε χρεοκοπία, διάταξη σύμφωνα με την οποία νομιμοποιήθηκαν ο Best, ο Flash και ο Nitro Radio. Όπως ήταν φυσικό οι δύο αυτοδιαχειριζόμενοι ραδιοφωνικοί αντέδρασαν στις απόψεις της Ένωσης, και τελικώς δεν έγιναν αποδεκτοί στη συνέλευση, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι δεν είναι μέλη.

 

Το παράλογο είναι πως στη συνέλευση είχαν εγκαίρως σταλεί προσκλήσεις στους εκπρόσωπους τους, αναγνωρίζοντάς τους ουσιαστικά σαν μέλη. Κατά τη συνέλευση δημιουργήθηκε ένταση, με τους δύο αυτοδιαχειριζόμενους σταθμούς να έχουν ως συμμάχους μόνο το διευθυντή του σταθμού «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», Κώστα Αρβανίτη, αλλά και τους ανθρώπους των Αττικών Εκδόσεων.

 

«Προφανώς Best και Flash θα μπορούσαν να είναι ισότιμα μέλη της ΕΙΙΡΑ και η Ένωση να το αποδεχθεί» σχολίασε ο κ. Αρβανίτης. «Δεν πρέπει να αποκλείονται τα ταμειακώς μη εντάξει μέλη από τη συνέλευση, θα μπορούσε –αν υπήρχε οικονομική εκκρεμότητα- να διευθετηθεί εντός λίγων ημερών». «Είναι ορατό πια ότι η ΕΙΙΡΑ, από σύνδεσμος ραδιοφωνικών σταθμών εξελίσσεται σε έναν σύνδεσμο ομίλων» είπε ο κ. Αρβανίτης και συνέχισε: «Δεν είναι παραγωγικό αλλά καθαρά συμφεροντολογικό».

 

Και εδώ γενάται η απορία. Γιατί η ΕΙΙΡΑ δεν αναγνωρίζει τα δυο αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα ως μέλη της, και τους ανθρώπους τους, που με κόπο και βάζοντας οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνουν ελπίδα στο να υπάρχει αύριο… στα ερτζιανά;

 

Η απάντηση είναι ότι έχει να κάνει καθαρά με το συμφέρον του Δ.Σ. της ΕΙΙΡΑ, καθώς τα δύο αυτά αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα έχουν ξανά μεγάλη ακροαματικότητα, κάτι που ενοχλεί ορισμένα μέλη του Δ.Σ. που έχουν δικά τους ραδιόφωνα (σ.σ. παραπάνω από ένα), όπως η αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, που είναι ιδιοκτήτρια των Εν Λευκώ, Hit και Red, αλλά και ο Γιάννης Αλαφούζος που έχει τον ΣΚΑΪ, τον ΣΠΟΡ FM, τον Μελωδία. Απέξω δεν μπορεί να μείνει ούτε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων, που έχει τους Δίεση, Δρόμος και μετέχει σε άλλα τρία σχήματα (Athens DJ, Rock FM και Λάμψη).

 

Φυσικά η κυβερνητική βούληση είναι να υπάρξει αδειοδότηση και στα ραδιόφωνα και φυσικά δεν έχει ακόμα ανοίξει το ζήτημα του μονοπωλίου στα ερτζιανά και το πόσες, και αν, συχνότητες θα πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης ώστε να μην υπάρχει μια μονοπωλιακή εκμετάλλευση των συχνοτήτων που, υπενθυμίζεται, είναι δημόσιες.

 

Σε όλα αυτά η ΕΙΙΡΑ δεν έχει λάβει θέση, ενώ αν κρίνει κανείς ότι κάνει τα στραβά μάτια στο θέμα των δικαιωμάτων, όπου επίσης παρατηρείται το φαινόμενο άλλα ραδιόφωνα να μην τηρούν τις προϋποθέσεις και άλλα να είναι πλήρως και νομίμως τακτοποιημένα, οικονομικά, στα πνευματικά δικαιώματα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι πράττει κατά το δοκούν!