Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα του Πάνου Σκουρλέτη, του Υπουργού Εργασίας, στο ζήτημα που προέκυψε με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, είπε, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας: “Η αριστερή αυτή κυβέρνηση και ο αριστερός πρωθυπουργός δεν νοιάζεται καθόλου ότι τελικά τη νύφη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ο κ. Σκουρλέτης με τόσο θράσος τους εγκάλεσε για έλλειψη ταξικής συνείδησης επειδή απλά παλεύουν για τις δουλειές τους…αλλά δεν περίμενα τίποτα περισσότερο από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κολλήσει ένσημα στην πραγματική τους ζωή και δεν καταλαβαίνουν πως δουλεύει η πραγματική οικονομία”.

Η σκληρή απάντηση ήρθε από τον Σκουρλέτη μέσω κοινωνικής δικτύωσης: “Καλώ τον κ.Μητσοτάκη που δούλεψε με τις συστατικές του μπαμπά να μετρήσει τα ένσημα μου απο το 1988.Φθηνος νεοφιλευθερος λαϊκισμός κ´ψεύδη”.

Εγώ, τώρα, σαν φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης, τί καλούμαι να πράξω; Ποιον να πιστέψω; Τον υπουργό του κυβερνώντος κόμματος ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Έχει ή δεν έχει ένσημα κολλημένα ο Σκουρλέτης; Και για να είμαστε δίκαιοι, τα ένσημα του Μητσοτάκη πού είναι;

Για να δούμε: ο Πάνος ο Σκουρλέτης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ήταν παλιός Ρηγάς, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, μετά στο Συνασπισμό συνεργάτης στενός του Αλέκου Αλαβάνου, μετά του Τσίπρα, και κατόπιν, το 2015, βουλευτής και μετά υπουργός. Αυτά για την πολιτική του σταδιοδρομία. Στη ψηφιακή πλατφόρμα vouliwatch.gr, διαβάζω, στο βιογραφικό του, πως “σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Από το 1986 έως το 2011 εργαζόταν στους τομείς της εμπορίας εργαλείων χειρός, της εστίασης και της παροχής υπηρεσιών υγείας & ομορφιάς, στον ιδιωτικό τομέα”. Άρα, κάποια ένσημα θα τα έχει κολλήσει.

Απ’ την άλλη τώρα, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, αν εξαιρέσουμε τις λαμπρές σπουδές του στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, από επαγγελματική εμπειρία στο βιογραφικό του, στο ίδιο σάιτ αναφέρεται πως: “Εργάστηκε για μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην McKinsey and Company στο Λονδίνο. Ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας”.

Εάν οι φοβεροί και τρομεροί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κολλάνε ένσημα στους συνεργάτες τους, τότε και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης τα έχει κολλήσει τα δικά του, έστω και με συστατικές του μπαμπά, εάν βέβαια αληθεύουν οι κατηγορίες Σκουρλέτη. Οπότε, εμείς σαν ενεργοί πολίτες, που θέλουν να δουν για να πιστέψουν, που θέλουν να βάλουν το δάχτυλο της κριτικής τους σκέψης επι τον τύπον των ήλων για να πεισθούν, δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε και τους δύο πολιτικούς παράγοντες να τα βγάλουν έξω, τα ένσημά τους εννοώ, να τα πετάξουν πάνω στο τραπέζι, ώστε εμείς οι πολλοί, οι ψηφοφόροι, ο κυρίαρχος λαός που λένε, να τα μετρήσουμε για να δούμε ποιος τα έχει μεγαλύτερα, περισσότερα και ογκωδέστερα – τα ένσημα, εννοώ.
Κι όταν τελειώσουμε με αυτά τα πολιτικά αντριλίκια, ας δούμε τί στο δαίμονα μπορεί να γίνει και με τους εργάτες των χρυσωρυχείων, που χάνουν τη δουλειά τους. Και τί πρέπει αν γίνει και μ’ αυτό το ρημάδι το περιβάλλον, έ; Διότι, εντάξει, οι άνθρωποι να δουλέψουνε, προς Θεού, να έχουν το μεροκάματό τους, αλλά όχι εις βάρος της υγείας των παιδιών τους, γεννημένων και αγέννητων, έ;

Και να δούμε επίσης τί πρέπει να γίνει με αυτούς τους τσαμπουκάδες των επενδυτών. Που εάν δεν υπήρχαν νόμοι και κανόνες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγέια και ασφάλειας θα δηλητηρίαζαν το σύμπαν για μερικά εκατομμύρια παραπάνω, ε; Γιατί όλες οι επενδύσεις δεν είναι το ίδιο – ποιος έχει ξεχάσει αυτά τα γραβατωμένα καθίκια της Γιούνιον Καρμπάιντ, που, επειδή δεν ήθελαν να ξοδέψουν πέντε δεκάρες παραπάνω για μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά δυστυχήματα της Ιστορίας στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984; Ε, κύριε Μητσοτάκη; Μεγάλε Φιλελεύθερε αρχηγέ της πραγματικής οικονομίας; Ασφαλώς και το ψωμί του εργαζόμενου είναι ουσιώδες, όπως ήταν όμως και των Ινδών, που έχασαν δεκαπέντε με εικοσιπέντε χιλιάδες άνθρώπους από δηλητηρίαση λόγω διαρροής χημικών, ενώ πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν ανάπηροι! Ανάπτυξη με κάθε μέσο; Από τον οιονδήποτε φραγκοφονιά που είναι έτοιμος να ξεσκίσει, να δηώσει και να λεηλατήσει γη, θάλασσα και αέρα για να τα κονομήσει, δίνοντας δουλειά στους ντόπιους; Αυτά σου μάθανε στο Χάρβαρντ;

Λοιπόν, ας αφήσουμε τις τσάμπα μαγκιές κι ας δούμε όλοι μαζί πώς μπορεί να έρθει ανάπτυξη στον τόπο, με σεβασμό όμως στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Όλα τ’ άλλα είναι των ενσήμων τα εννιάμερα.