Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεως  Γ. Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης, με αφορμή το θόρυβο με τις λίστες, προτρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ενήμερη για κάθε ροή χρημάτων προς το εξωτερικό.

Ας σταματήσει επιτέλους η κωλυσιεργία, η χώρα εχει ανάγκη από  πλούτο, τονίζει.

Μιλούν τελευταία πολλοί, για άρνηση συνεργασίας που υπήρξε για τη διερεύνηση των διαφόρων λιστών φοροφυγάδων εμβασμάτων του εξωτερικού.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που συστηματικά αγνοείται, άγνωστο για ποιους λόγους.

Θα επικεντρωθούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο εσωτερικό μας, πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές μεταξύ τους, αφού η Tράπεζα της Ελλάδος έχει στη διάθεσή της σχεδόν όλες αυτές τις λίστες που ατέρμονα μιλάμε (Λαγκάρντ, Λιχνεστάιν, Κέιμαν, Λουξεμβούργου, Μπόργιανς κ.λπ.) χωρίς αποτέλεσμα και μόνο με επικοινωνιακούς όρους;

«Γιατι τελικά όλα τα λεφτά που αφορολόγητα έφυγαν στο εξωτερικό ΕΦΥΓΑΝ τελικά μέσω τραπεζών που εδρεύουν στην Ελλάδα;» αναρωτιέται.

Ετσι λοιπόν αν πράγματι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα δεν θα μιλάμε μόνο για ένα συγκεκριμένο αριθμό μερικών μόνο χιλιάδων εμβασματούχων, αλλά για τον έλεγχο αν τελικά έχουν φορολογηθεί το 1 εκατομμύριο Ελλήνων που διοχέτευσαν διά μέσου τραπεζών, από το έτος 2000 και μετά, 300 δισ. ευρώ περίπου στο εξωτερικό.

Βασική δε προϋπόθεση και για λόγους ουσίας και συμβολισμού αποτελεί η κατάργηση της προνομιακής διάταξης-πλυντήριο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το καλοκαίρι του 2013 (ν. 4171/26/7/2013, άρθρο 36) που έδωσε ασυλία ελέγχου και ακαταδίωκτο, εκτός αν υπάρχει εισαγγελική εντολή, σε όλους όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με οποιοδήποτε τρόπο, από το 2000 μέχρι το 2009.

Ποιους άραγε ηθελαν να καλύψουν;

Επιτέλους ας συνεργαστούν αναζητώντας τα κατάλληλα ελεγκτικά εργαλεία, για τα εμβάσματα των 1 εκατομμυρίου εμβασματούχων, και όσες λίστες επιθυμούν, οι ελληνικές αρχές μεταξύ τους και να αποκαλυφθεί ποιοι είτε με νόμιμους είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο έδιναν ασυλία σε φοροφυγάδες σε βάρος της χώρας και των μόνιμων θυμάτων της κρίσης.

Ας σταματήσει λοιπόν το δούλεμα και η κωλυσιεργία απ΄ όπου και αν προέρχεται.

«Η χώρα εχει ανάγκη απο πλούτο και κυρίως και για λόγους ουσίας και συμβολισμών, από εκείνους που τον αναχαίτισαν, τον υπέκλεψαν, τον παρεμπόδισαν», κατέληξε.