Tης Ερασμίας Σφαέλου

Η λήξη της φετινής Fashion Week στη Νέα Υόρκη αφήνει πολλές αναμνήσεις στα μέλη της βιομηχανίας και τους φανατικούς της μόδας, αλλά μόνο μία στους κοινούς θνητούς που παρακολουθούν από απόσταση έναν κόσμο που συχνά δείχνει να «σνομπάρει» τον πραγματικό: την υπέροχη Reshma Qureshi από την Ινδία, η οποία επιβίωσε από επίθεση με οξύ πριν από δύο χρόνια. Το μοντέλο καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο της μόδας όταν άνοιξε την επίδειξη της Ινδής σχεδιάστριας Archana Kochhar.

Η Reshma Qureshi ήταν μόλις 17 όταν δέχθηκε την επίθεση από το σύζυγό της (ή τον αδελφό του, σύμφωνα με κάποια ξένα μέσα) και τρεις ακόμη άνδρες. Περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, η Reshma είχε εγκαταλείψει το σύζυγό της που την κακοποιούσε, μαζί με τη δίχρονη κόρη τους. Ωστόσο εκείνος είχε αρνηθεί να παραδώσει την επιμέλεια του μεγαλύτερου γιου τους.

 

Μετά την επίθεση η νεαρή κοπέλα έμεινε με ουλές από τα σοβαρά εγκαύματα και έχασε το αριστερό της μάτι. Καθώς ντρεπόταν να κυκλοφορήσει έτσι, κλείστηκε στον εαυτό της και στο σπίτι της. Δύο χρόνια μετά, όχι μόνο περπατά στα νεοϋορκέζικα catwalks, αλλά είναι και ενεργή ακτιβίστρια και υπερασπίστρια γυναικών που έχουν υποστεί παρόμοιες φρικιαστικές επιθέσεις.

 

Η Reshma εργάζεται για τη μη κυβερνητική οντότητα Make Love Not Scars που δραστηριοποιείται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει επάνω στις επιθέσεις με οξύ, οι οποίες σύμφωνα με το BBC φτάνουν τις 1.500 καταγεγραμμένες ετησίως. Το δίκτυο τονίζει ότι μέχρι και το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες, συχνά επειδή απορρίπτουν προτάσεις γάμου ή σεξουαλικές προσεγγίσεις, αλλά και ως αντίποινα για διαφωνίες που έχουν να κάνουν με ιδιοκτησία γης, ενδοοικογενειακούς καβγάδες ή απαίτηση προίκας.

 

makigiaz

 

«Μια επίθεση με οξύ είναι το ευκολότερο και πιο βάναυσο έγκλημα για να διαπράξει κανείς. Χρειάζεται μόνο μια κίνηση του χεριού για να ρίξει το διαβρωτικό και θανάσιμο υγρό στο θύμα, διασφαλίζει ότι το θύμα δεν μένει μόνο εξωτερικά παραμορφωμένο για πάντα, αλλά και ψυχικά», εξηγεί η Ria Sharma που ίδρυσε την ακτιβιστική ομάδα.

 

Η Fashion Week της Νέας Υόρκης φιλοξένησε ένα τέτοιο θύμα, μια γυναίκα που έμαθε να ζει με τα τραύματα που επέδειξε περήφανα ανάμεσα σε γυναίκες που θεωρούνται οι ομορφότερες στον κόσμο. «Παρ’ όλο που ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι όμορφος εξωτερικά, οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει makeup ή να κάνει τον εαυτό του όμορφο απ’ έξω, αυτό δεν καθορίζει την ομορφιά», είπε στα παρασκήνια του show το οποίο άνοιξε.

 

Ευτυχώς οι διοργανωτές της εβδομάδας μόδας συμφωνούν. Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν διαφοροποιημένα shows, έχουν αρκετές φορές ανοίξει τα catwalks τους σε γυναίκες που παλαιότερα ούτε ονειρεύονταν ότι θα βρεθούν εκεί, περιλαμβανομένων ατόμων με σύνδρομο Down, με αναπηρία ή ακρωτηριασμένα μέλη.

 

Μετά την επίδειξη η Reshma είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενη που μπορούσε να περπατά ανάμεσα σε μοντέλα που δεν είχαν ουλές στα πρόσωπά τους και ήταν συμβατικά όμορφα. «Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό», ανέφερε.

Αυτές οι γυναίκες έχουν μάθει να ζουν ανάμεσά μας, εμείς το μπορούμε;

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/AKscGQ0PynQ» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}