Μια νέα συμφωνική ορχήστρα αποκτά η Αθήνα σε λίγες μέρες, με επικεφαλής τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή. Η ορχήστρα θα λέγεται Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (Athens Philharmonia Orchestra) και η ιδιαιτερότητά της, πέραν του κύρους του αρχιμουσικού (και καλλιτεχνικού διευθυντή) της, είναι πως έχει στελεχωθεί με νέους μουσικούς, που είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι. Με λίγα λόγια, εκτός από καλλιτεχνικό έργο η ορχήστρα αυτή θα επιτελεί και κοινωνικό έργο, σε μια εποχή που η ανεργία βάλλει τους μουσικούς…

Όπως μας εξήγησε ο Β. Φιδετζής (φωτ. κάτω), επι σειρά ετών αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, οι μουσικοί επιλέχθηκαν με τρία κριτήρια: να παίζουν καλά, να μην έχουν αλλού μόνιμη θέση εργασίας και να είναι συνεργάσιμοι. Θα υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι ελάχιστοι συνταξιούχοι μουσικοί που θα προσφέρουν με την ιδιαίτερη εμπειρία τους. Οι μουσικοί θα απασχολούνται με καθεστώς ημι-απασχόλησης, με πρόσληψη και ΙΚΑ. «Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο για μας πως η Ορχήστρα αυτή θα προσφέρει εργασία σε μουσικούς χωρίς μόνιμη δουλειά», υπογραμμίζει ο μαέστρος. «Έστω και part-time. Για να έχουν οι άνθρωποι μια βάση».

 

Η ορχήστρα, εξηγεί, «θα έχει ένα ρεπερτόριο που δεν καλύπτουν οι άλλες ορχήστρες, άρα θα λειτουργεί συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά προς αυτές. Για παράδειγμα, στην παρθενική της συναυλία στις 20 Νοεμβρίου θα ερμηνεύσει ένα έργο του Μάντζαρου, μια καντάτα του 1821, που στην Αθήνα δεν έχει παιχτεί ποτέ πριν. Η συναυλία θα τιτλοφορείται «Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος και η σχολή του». Η έμφαση της νέας Συμφωνικής Ορχήστρας θα δίνεται κυρίως στους Έλληνες συνθέτες, αλλά και σε ξένους που δεν είναι χιλιοπαιγμένοι». Ένας άλλος σημαντικός στόχος θα είναι η ηχογράφηση σπάνιων έργων.

 

vyron

 

Απαντώντας στο επιχείρημα πως στην Ελλάδα έχουμε δήθεν πολλές ορχήστρες, ο κ. Φιδετζής μας θυμίζει πως η Μόσχα σήμερα έχει 30 ορχήστρες, η Άγκυρα 5, ενώ η Βουλγαρία διαθέτει 6 λυρικά θέατρα, έχοντας μάλιστα πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα. Όπως και η Αυστρία, με τους 7 εκατομμύρια κατοίκους –μια χώρα βέβαια με τεράστια παράδοση. «Ο ένας έχει έδαφος, ο άλλος πληθυσμό, εμείς τι στο καλό έχουμε;», αναρωτιέται ο αρχιμουσικός. «Ε, λοιπόν, έχουμε μια μουσική παράδοση προς μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση 200 ετών τουλάχιστον, την οποία όμως αγνοούμε»…

 

Το εγχείρημα στάθηκε εφικτό χάρη στον Νίκο Μαλιάρα, καθηγητή στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδρυση δηλαδή της ορχήστρας αποτελεί μια ξεκάθαρα ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα στεγαστεί στην αίθουσα «Άρτεμις» στον Άλιμο (Πυθαγόρα 8). Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συναυλία της ορχήστρας στις 20 Νοεμβρίου.

 

Είναι από τα λίγα καλά νέα των ημερών. Ας ελπίσουμε να μακροημερεύσει…