Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις έχει την εξής λογική. Να παρέχουμε σταθερά εθνική σύνταξη 384 ευρώ σε όλους με 15 ως 20 ελάχιστα χρόνια εργασίας. Από τη στιγμή που οι βασικοί μισθοί βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, η αιμοδοσία των Ασφαλιστικών Ταμείων θα στηριχθεί στον καταμερισμό των μέσων και υψηλών εισφορών προς αυτούς που έχουν ανάγκη για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις  για να πάρουν σύνταξη.

 

Για αυτό η βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές, δίνουν μικρότερο ποσό αποδοχών, επί του οποίου στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης.Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο  ρύθμισης στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης η οποία αποκωδικοποιεί τις συνέπειες στις συντάξιμες αποδοχές, που προβλέπει το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, δημοσιεύει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

 

Η μελέτη λαμβάνει ως υποδείγματα, ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:

α) συνολικά 35 χρόνια ασφάλισης στα οποία περιλαμβάνονται και τα έτη πριν από το 2010, αλλά και τα έτη ασφάλισης μετά την 1-1-2011 όταν άρχισε να ισχύει ο ν.3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη,

 

β) διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια έναρξης του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων-εργαζομένων, με μικτούς μισθούς των 800 ευρώ, των 1.000 ευρώ, των 1.400 ευρώ και των 3.000 ευρώ

 

γ) πίνακες με τη σύγκριση των συντάξεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στην αναλογιστική μελέτη και βασίζονται στον τρόπο υπολογισμού του σχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού του ν.3863/10 ο οποίος ισχύει από την 1-1-2011 μέχρι σήμερα.

 

Από την αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Prudential Solutions Ltd προκύπτει το εξής βασικό συμπέρασμα για τους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων:

Με το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων κυμαίνονται για μισθούς από 800 ευρώ έως 5.800 ευρώ σε μία κλίμακα που ξεκινά από το 44,14% για τις υψηλές συντάξεις και φθάνουν έως το 77,86% για τις χαμηλές συντάξεις, ενώ με τον ν.3863 τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ίδιο εύρος μισθών είναι από 59,75% έως και 70,86%.

 

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που διαπερνά όλο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι ότι ο υπολογισμός με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη δημιουργεί υψηλότερη βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή, δίνει πιο υψηλές μέσες συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης.

 

Αντίθετα, με το σχέδιο της κυβέρνησης η βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές, δίνουν μικρότερο ποσό αποδοχών, επί του οποίου στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης οι αισθητές απώλειες που προκύπτουν από την ανταποδοτική σύνταξη, ειδικά σε μισθούς πάνω από 1.400 ευρώ, αναπληρώνονται εν μέρει από τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

 

Για τον λόγο αυτό από την κυβερνητική πρόταση οι κυρίως ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, κυρίως όσοι έχουν μισθούς μικρότερους από 1.200-1.300 ευρώ, που πληρώνουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.Με βάση τα στοιχεία προβλέπεται μια μείωση μέχρι 30% των μελλοντικών συντάξεων.

 

Και εδώ να υπενθυμίσω την πρόταση του Στέφανου Μάνου : Εθνική σύνταξη 700 ευρώ μηνιαίως σε όποιον έχει περάσει τα 67 με κατάργηση όλων των εισφορών για σύνταξη. Πρόσθετη σύνταξη με ατομικές συνταξιοδοτικές συμβάσεις. Η κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό σοκ.

 

Το 1999 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 122 δισ. ευρώ. Σήμερα, παρά το PSI, είναι 322 δισ. Διακόσια δισ. παραπάνω. Στην ίδια δεκαπενταετία το κράτος επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με 200 δισ. Ολη η αύξηση του χρέους μπορεί να συνδεθεί με το ασφαλιστικό.Και διαγραφή χρέους να επιτύχουμε,στις επόμενες διαπραγματεύσεις το φαινόμενο θα επαναληφθεί αν ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τα ελλείμματα των Ταμείων.

 

Υπάρχουν συνταξιούχοι των 3000 ευρώ

Με απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου,σε ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται:

• Το πλήθος των συνταξιούχων με συνολικό μικτό ποσό συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο του 2015, ήταν 2.550 από το συνολικό πλήθος των 2.663.445, αποτελεί δηλαδή το 0,096% περίπου του συνόλου των συνταξιούχων

• Το πλήθος των συντάξεων για το μήνα Ιούλιο 2015, που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, είναι μόλις 725 σε σύνολο 4.564.104 συντάξεων, αποτελεί δηλαδή το 0,016% του συνόλου των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ προέρχονται κυρίως από τους ακόλουθους φορείς:

• Το δημόσιο (ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις πχ δικαστές, βουλευτές κλπ)

• νομικών

• μηχανικών

• ιατρών/φαρμακοποιών

και συνήθως λαμβάνουν επιπλέον και συντάξεις χηρείας.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από τρεις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε:

• λαμβάνουν συντάξεις λόγω χηρείας παράλληλα με την αυτοδίκαιη σύνταξή τους

• ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερους από έναν κύριους φορείς ασφάλισης που θεμελίωσαν αυτοδίκαιο δικαίωμα σε κάθε έναν από αυτούς

• ανήκουν και στις δύο ως άνω περιπτώσεις

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η έννοια της σύνταξης διαφέρει από την έννοια του συνταξιούχου και ότι ένας συνταξιούχος δύναται να λαμβάνει μια ή και περισσότερες συντάξεις από έναν ή περισσότερους φορείς κύριας και επικουρικής συντάξεως.

Σχετικά με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, και αντλήθηκαν από τους πίνακες του συστήματος Ήλιος, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ποσά που αναφέρονται στους περισσότερους πίνακες αφορούν μικτά ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των πέντε μνημονιακών περικοπών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα τελικά πληρωτέα ποσά συντάξεων, τα οποία προκύπτουν μετά και την παρακράτηση του φόρου, υγειονομικής περίθαλψης και των λοιπών, προ και μετά φόρου, κρατήσεων που κάθε σύνταξη συνήθως έχει.