Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Αιτήματα μεταναστών για ακύρωση της Δήλωσης  (Συμφωνίας) Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σχετικά με την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, κατατέθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. (υποθέσεις Τ-192/16, Τ-193/16 και Τ-257/16).

Στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΓΔΕΕ) προσέφυγαν τρεις μετανάστες, ζητώντας την ακύρωση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σχετικά με την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, Μεταξύ άλλων προβάλλουν ως επιχείρημα για το αίτημά τους ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Επισημαίνουν, επίσης, και το θέμα της δίκαιης κατανομής βαρών.

 

Οι υποθέσεις

Στις 7 Μαρτίου 2016 η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και μεταβαίνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και να κάνει δεκτούς στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά ύδατα.

 

Η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται δεόντως και τυχόν αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές δυνάμει της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

 

Οι μετανάστες που δεν αιτούνται άσυλο ή η αίτηση των οποίων κρίνεται αβάσιμη ή απαράδεκτη θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όταν τείνουν να σταματήσουν οι παράτυπες διελεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή, τουλάχιστον, μειωθούν σε σημαντικό βαθμό και κατά διατηρήσιμο τρόπο, θα ενεργοποιηθεί το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

 

Οι προσφυγές

Τον Απρίλιο του 2016 κατατέθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. τρεις προσφυγές μεταναστών, δύο Πακιστανών και ενός Αφγανού, που διαμένουν στο «No Borders Refugee Camp» στη Λέσβο για την ακύρωση της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016.

 

Οι τρείς μετανάστες προβάλλουν τους εξής λόγους:

– η Δήλωση αποτελεί στην πραγματικότητα δεσμευτική σύμβαση ή «πράξη» έχουσα έννομα αποτελέσματα για τους ίδιους,

– η Δήλωση δεν συνάδει προς τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ε.Ε.,

– η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα,

– παραβιάστηκε η απαγόρευση της συλλογικής απέλασης κατά τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η οδηγία 2001/55/ΕΚ, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών-μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων.

 

Παρεμβαίνουν στις υποθέσεις η Ελλάδα και άλλοι

Στις τρεις αυτές υποθέσεις παρεμβαίνουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Επιτροπή και η Διεθνής Αμνηστία και θα εξεταστούν από το Γενικό Δικαστήριο με ταχεία διαδικασία. Η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΓΔΕΕ δεν έχει, ακόμη γίνει γνωστή.

 

Διευκρίνιση: Η ταχεία διαδικασία επιτρέπει στο Δικαστήριο να αποφαίνεται γρήγορα στις ιδιαιτέρως επείγουσες υποθέσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή σύντμηση των προθεσμιών και με την παροχή απόλυτης προτεραιότητας. Κατόπιν αιτήματος ενός από τους διαδίκους, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου αποφασίζει κατά πόσον υπάρχει επείγουσα ανάγκη που δικαιολογεί την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela