Χθες βράδυ, 2 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στον κατάμεστο κινηματογράφο Όπερα, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κατέβασε την αυλαία του με την απονομή των ειδικών βραβείων του φεστιβάλ, καθώς και εκείνων του Διαγωνιστικού Τμήματος. Στη συνέχεια, προβλήθηκε σε avant-premiere, η πολυαναμενόμενη ταινία του John Crowley “Brooklyn”.

Η τελετή λήξης του φετινού 28ου Πανοράματος πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, αλλά και απλών σινεφίλ. Εκτός των βραβευμένων προσωπικοτήτων, τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αθανίτης, Βασίλης Βαφέας, Νίκος Βεργίτσης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Βρεττάκος, Διονύσης Γρηγοράτος, Μάνος Ευστρατιάδης, Μάνος Ζαχαρίας, Νίκος Ζερβός, Νίκος Κορνήλιος, Βασίλης Μαζωμένος, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Παπαγιαννίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μαριτίνα Πάσαρη, Νίκος Σαββάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Άρης Φωτιάδης, Μάρκος Χολέβας, Τάσος Ψαρράς και άλλοι, οι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Γιάννης Στάνκογλου, ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο παραγωγός Νίκος Σέκερης, η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού, και οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Τάσος Γουδέλης και Σωτήρης Δημητρίου. Την τελετή παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

 

Ο κ. Μικελίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στις πρωτόγνωρα αντίξοες οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτό πραγματοποιήθηκε και φέτος, ενώ πρόσθεσε χαριτολογώντας «Μπορεί να επιβλήθηκαν capital control, αλλά ευτυχώς στις ταινίες δεν επιβλήθηκαν film control». Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του φετινού Πανοράματος (υποστηρικτές, χορηγούς επικοινωνίας, εταιρίες διανομής, κινηματογράφους), και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απώλεια «του σπουδαίου ηθοποιού και καλού φίλου του Φεστιβάλ, Μηνά Χατζησάββα». Τέλος διάβασε την επιστολή του Bertrand Tavernier, ο οποίος αναγκάστηκε για σοβαρούς λόγους υγείας να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Φεστιβάλ. Στην επιστολή του, ο βετεράνος Γάλλος σκηνοθέτης αναφέρθηκε «στη σημασία του κινηματογράφου και της κουλτούρας, ειδικά υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Οι ταινίες μπορεί να είναι όπλα μαζικής καταστροφής, όπως και η κουλτούρα» πρόσθετε στο κείμενό του ο δημιουργός.

 

Με μήνυμά του, ο Μπερτράν Ταβερνιέ υπερασπίζεται τον πολιτισμό

Εγχείρηση καρκίνου εμπόδισε τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Μπερτράν Ταβερνιέ από του να έρθει τελικά στην Αθήνα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και να τιμηθεί με το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Η ζωή και τίποτε άλλο» και άλλων εξαιρετικών ταινιών έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο διευθυντή του φεστιβάλ, Νίνο Φένεκ Μικελίδη, για να διαβαστεί στην τελετή λήξης του Πανοράματος.

«Για να μην έρθω σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, στην Ελλάδα που αγαπώ πολύ περισσότερο από την κυρία Μέρκελ, οι λόγοι έπρεπε να ήταν πολύ σοβαροί. Ιδιαίτερα μάλιστα, για να παρουσιάσω μια από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες, το «Η Ζωή και Τίποτε Άλλο». Αυτό που λέει η ταινία είναι πολύ μοντέρνο. Καταπιάνεται με τη σημασία της μνήμης, τις ευθύνες (ή και την έλλειψή τους) των πολιτικών και των στρατηγών, τη σημασία του παρελθόντος. Με μια έξοχη ερμηνεία από τον Φιλίπ Νουαρέ.

Ναι, έπρεπε να είναι πολύ σοβαροί.

Μόλις υποβλήθηκα σε εγχείρηση καρκίνου. Κέρδισα χωρίς ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Οι χειρουργοί μου, όμως, ήθελαν να με προστατεύσουν. Να με βοηθήσουν να αναρρώσω πλήρως. Γι αυτό τον λόγο δεν είμαι στην Αθήνα, κι αυτό με στεναχωρεί.

Ήθελα να συναντήσω τους σπουδαστές (σ.σ. των κινηματογραφικών σχολών), να τους μιλήσω για τη σημασία του κινηματογράφου, της κουλτούρας, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων.

Οι ταινίες μπορεί να είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως και η κουλτούρα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το καταλάβει, αντί να παίρνει δραστικά μέτρα για την Ελλάδα, αντί για όλες τις αμερικανικές εταιρίες που ποτέ δεν πληρώνουν φόρους, με την ευλογία του κυρίου Γιούνκερ.

Σας ευχαριστώ που ήρθατε να δείτε τις ταινίες μου, και ελπίζω να έρθω κοντά σας σύντομα.»
Bertrand Tavernier

 

 

savop

 

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με τις τιμητικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος (ο οποίος και όπως αποκάλυψε πως γιόρταζε τα 71α γενέθλιά του) παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία του, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στην απώλεια του Μηνά Χατζησάββα, αλλά και του ηθοποιού Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, που -όπως είπε- έχασε τη ζωή του στις 2 Δεκεμβρίου, φροντίζοντας ως αντιστάθμισμα των δυσάρεστων αυτών αναφορών, να προσθέσει την ευχάριστη νότα, ότι σαν σήμερα, είχε μάθει πριν από επτά χρόνια ότι θα γίνει πατέρας. Το βραβείο παρέδωσε στον Γιάννη Στάνκογλου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος.

 

stan

 

Σειρά είχαν οι απονομές βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Το Βραβείο Κοινού, έδωσε παραδοσιακά η πενταμελής κριτική επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις 12 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το “Babai” του Visar Morina, «ταινία ζοφερή, με ένα βαθιά ανθρώπινο νόημα, την “εμπιστοσύνη”». Σημειώνουμε ότι τo “Babai” αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα του Κοσσόβου για τα Όσκαρ.

 

Στη συνέχεια, η τριμελής επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και Νέστορα Πουλάκο, απένειμε το βραβείο της στην ταινία “L’ombre des femmes” του Γάλλου Philippe Garrel. Το βραβείο παρέλαβε η Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laetitia Kulyk.

 

Τέλος, απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Την τριμελή επιτροπή αποτελούσαν, η Ρωσίδα Victoria Smirnova, ο Γάλλος Jean-Max Mejean, και η Ελληνίδα Ιφιγένεια Καλαντζή. Η ταινία την οποία ξεχώρισαν ήταν το THE TREASURE (Comoara), του Ρουμάνου Corneliu Porumboiu, «για την ικανότητά του να εκφράσει με μινιμαλιστικό τρόπο, μια δυνατή ιδέα, και για το πώς η μυθοπλασία χτίζει από το μηδέν, μια πραγματικότητα». Το βραβείο παρέδωσε η Φοίβη Αγγελοπούλου.

 

Μετά την τελετή λήξης, οι θεατές παρακολούθησαν σε avant-premiere την πολυαναμενόμενη ταινία “Brooklyn” του John Crowley. Βασισμένη στο βραβευμένο best-seller του Colm Tóibín, η ταινία διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν.

 

Η βραδιά έκλεισε στο Bartesera, με την ευγενική χορηγία των Wines of Athens, όπου η εορταστική διάθεση από καλεσμένους και διοργανωτές, ήταν κυρίαρχη.