Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι αντικρίζουν την αιώνια αγάπη δύο ανθρώπων. Μόνο που η έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη είχε την τύχη να βρει δύο ζευγάρια που πέθαναν και ετάφησαν πιασμένα χέρι χέρι.

Κι αυτό δεν συνέβη στην εποχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, αλλά στην Αρχαϊκή Εποχή (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.). Δηλαδή, πριν από 2.600 χρόνια. Αυτής της ηλικίας είναι οι σκελετοί που βρέθηκαν στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα στα έργα που γίνονται για το Κέντρο Πολιτισμού από το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Τα δύο ζευγάρια ήταν θαμμένα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και πλάι στο ένα από αυτά βρέθηκε και ένα παιδάκι.

Η αρχαιολόγος θεωρεί βέβαιο ότι τα δύο αυτά ζευγάρια πέθαναν με τα χέρια δεμένα. Αν και οι ταφές αυτές δεν συνοδεύονται από κτερίσματα με βάση τα οποία γίνεται συνήθως η χρονολόγηση, η κ. Χρυσουλάκη ανέφερε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι τα εντόπισε στα αρχαϊκά στρώματα της νεκρόπολης που ήταν «ένα κανονικό νεκροταφείο των αρχαϊκών χρόνων με εξέλιξη στα κλασικά χρόνια και πλήθος ταφών». Για μεγαλύτερη σιγουριά θα δοθεί οστεολογικό υλικό προς εξέταση σε ανθρωπολόγους και άλλους ειδικούς.

Το σημείο εύρεσης των τάφων, συμπίπτει με το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού, κοντά στο υπό διαμόρφωση τεχνητό κανάλι εκατέρωθεν του του οποίου θα γίνει δεντροφύτευση. Γι αυτό κλήθηκε το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για τη διατήρηση ή μη των αρχαιοτήτων. Το παρελθόν το νεκροταφείο αυτό έχει δώσει κι άλλα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως ταφές δεσμωτών ή ατόμων που είχαν βίαιο θάνατο. Βρέθηκε και μια ταφή αλόγου που αν και δεν είναι η μοναδική, θεωρείται η πιο καλοδητηρημένη.
Η ανασκαφέας, είπε, πως «στη νεκρόπολη του Φαλήρου έχουμε βρει τέσσερις ολόκληρες ταφές αλόγου, καθώς και τμήματα από άλλους σκελετούς, συνεπώς για την περιοχή δεν είναι κάτι σπάνιο. Σπάνιος είναι ο βαθμός διατήρησης του συγκεκριμένου σκελετού. Ακόμα και οι οπλές υπάρχουν. Ετσι, σε συνδυασμό και με άλλα ανάλογα ευρήματα κάποιος ζωοαρχαιολόγος ή κάποιο πανεπιστήμιο μπορεί να βρει μια εξαιρετική ευκαιρία για μελέτη».

Η συγκεκριμένη ανασκαφική έρευνα κάλυψε έκταση 840 τετραγωνικών μέτρων όπου βρέθηκαν 136 ταφές των αρχαϊκών χρόνων (74 ελεύθερες, 51 εγχυτρισμοί, 9 πυρές, ένας κιβωτιόσχημος τάφος και ένας ομαδικός). Αγγεία ήταν κατά κύριο λόγο τα κτερίσματα ελαφρώς διαταραγμένα ως προς τη διάταξη, κάτι που ίσως σχετίζεται με τις πιθανές μεταβολές της ακτογραμμής.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της μη διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση τους γιατί οι νεκροί ήταν θαμμένοι σε λάκκους μέσα στο φυσικό έδαφος. Ολο το αρχαίο υλικό έχει ούτως ή άλλως απομακρυνθεί για να συντηρηθεί και να μελετηθεί.

Θα εξετασθεί η ανάδειξη κάποιων ευρημάτων μετά την ολοκλήρωση του έργου, όπως της ταφής του αλόγου. Η αρμόδια Εφορεία έχει εκπονήσει ένα μουσειολογικό σχέδιο για την ανάδειξη κι άλλων ευρημάτων της ίδιας περιοχής.