Οι πλούσιες χώρες δείχνουν απρόθυμες να επιμεριστούν το άγος του σύγχρονου κόσμου, τους πρόσφυγες που οι ίδιοι δημιουργούν με τις συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία. Μόλις ένα μικρό μέρος των πέντε εκατομμυρίων προσφύγων, που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από πέντε χρόνια, έχουν φιλοξενηθεί σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Η βρετανική ΜΚΟ ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να λάβουν τουλάχιστον το 10% των 4,8 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν σήμερα στην περιοχή γύρω από την εμπόλεμη χώρα και κάλεσε τις χώρες αυτές να εντείνουν τη δράση τους. Αλλά μέχρι στιγμής, στις πλούσιες χώρες του κόσμου μετεγκαταστάθηκαν μόνο 67.100 άτομα, ή 1,39% του συνόλου των προσφύγων.

 

Η ΜΚΟ δημοσίευσε την έκθεσή της εν όψει μιας διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη (30 Μαρτίου), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, κατά την οποία θα ζητηθεί από τις χώρες να προετοιμαστούν για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων.

 

Ο Βορράς δείχνει το δρόμο

Σύμφωνα με την Oxfam, μόνο τρεις χώρες –ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία– έχουν κάνει περισσότερα από ό,τι αναμενόταν όσον αφορά τις προσπάθειές τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, με βάση την οικονομική τους κατάσταση.

 

Άλλες πέντε χώρες (Αυστραλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία) έχουν δεσμευτεί να κάνουν 50% περισσότερα, ενώ οι επιδόσεις των υπολοίπων 20 χωρών που εξετάστηκαν από την Oxfam είναι κάτω των προσδοκιών.

 

Μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία, μόλις το 4% των 26.000 που είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιανομής της Ε.Ε.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετεγκατασταθεί 1.812 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ έχουν υποσχεθεί να υποδεχθούν άλλους 10.000, μόνο το 7% των 171.000 που θεωρείται ότι είναι το μερίδιο της χώρας.

 

Η Ολλανδία έχει επίσης αναλάβει μόλις το 7% της ευθύνης της, η Δανία το 15% και το Ηνωμένο Βασίλειο το 22%, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε:

«Οι χώρες με ισχυρές οικονομίες, με αποτελεσματικές υπηρεσίες και ανεπτυγμένη υποδομή θα μπορούσαν να λάβουν αμέσως 500.000 πρόσφυγες, αν το αποφασίσουν».

Η Byanyima τόνισε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν σήμερα στον Λίβανο και ένας στους δέκα στην Ιορδανία είναι πρόσφυγες από τη Συρία.