Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το «Μegaron Plus», εγκαινιάζει το νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.

Ο «Κύκλος» αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου στις 19.00, με τη διάλεξη «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος» του ρωσικής καταγωγής γαλλόφωνου συγγραφέα Αντρέι Μακίν, ο οποίος τιμήθηκε το 1995 με τα βραβεία «Goncourt», «Médicis» (ex aequo με τον Βασίλη Αλεξάκη), καθώς και με το «Goncourt μαθητών Λυκείου» για το βιβλίο του «Le testament français», το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1997 με τον τίτλο «Η κληρονομιά».

 

Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Συντονίζει η Marie-Christine Vandoorne, πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας με έναρξη διανομής δελτίων στις 17.30.

 

Στη Γαλλία, τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται διαρκώς και κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 2.000 βραβεία. Δημοφιλέστερο από αυτά είναι το «Goncourt», η απονομή του οποίου εκτοξεύει τις πωλήσεις των βιβλίων και απογειώνει την καριέρα του εκάστοτε συγγραφέα. Οι συναντήσεις του Κύκλου «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» έχουν σκοπό να θέσουν ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική δύναμη και έκφρασή της, αλλά και να ενισχύσουν περισσότερο τη θέση που κατέχει η ποιητική, θεατρική και μυθιστορηματική πλευρά της λογοτεχνίας στις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

Ο Αντρέι Μακίν γεννήθηκε στη Ρωσία το 1957, απέκτησε τίτλο διδακτορικών σπουδών (γαλλική λογοτεχνία) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και συνεργάστηκε με το περιοδικό Σύγχρονη Λογοτεχνία στο εξωτερικό, πριν εγκατασταθεί στη Γαλλία το 1987, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο. Πριν αφοσιωθεί πλήρως στη συγγραφή, δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και την École normale supérieure.

 

Η εργογραφία του μετρά πάνω από 15 μυθιστορήματα και ένα θεατρικό έργο (Le Monde selon Gabriel). Είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό και με τα ψευδώνυμα Gabriel Osmonde και Αlbert Lemonnier. Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Le pays du lieutenant Schreiber» που κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Grasset (2014) αποτελεί προέκταση του δοκιμίου του με τίτλο «Cette France qu’on oublie d’aimer» (2006). Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του «Η ζωή ενός άγνωστου άντρα». Εξελέγη πρόσφατα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

 

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής https://www.megaron.gr

 

Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr