Εγκαταστάθηκε χθες  η σκαλωσιά στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στο Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Στις εργασίες συμμετέχει και η ελληνική διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ και συντονίζει η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Στη διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συμμετέχουν ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

 

Τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017, 70 χρόνια μετά την προσθήκη του σιδερένιου κλωβού για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσής του.

 

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, για το έργο αυτό είχε δηλώσει: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός πυλώνας της αποστολής του είναι η κοινωνική αλλά και εθνική προσφορά, προχώρησε στην εκπόνηση ενός καινοτόμου «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», από τη Διεπιστημονική Ομάδα.

 

Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία. Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΕΜΠ συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για το Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία να είναι παρόν όπου η επιστημονική του εγκράτεια μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των κοινωνικών και εθνικών στόχων της Πολιτείας».

 

Εδώ το βίντεο από την εγκατάσταση της σκαλωσιάς:

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/6IyqC2Jgkkg» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}