Με τη χρήση ασφαλιστικών μέτρων επιχειρεί η ΓΕΝΟΠ να φρενάρει  το διαγωνισμό για την παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ.

Ο τεμαχισμός της ΔΕΗ θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Η κατανομή παραγωγής ενέργειας φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

 

pososta

Εκτός από την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και για τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της εταιρείας, όπως οι ανεξόφλητες οφειλές, ο δανεισμός, το άνοιγμα της αγοράς λιανικής και οι άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις για την αγορά ηλεκτρισμού. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύσταση εταιρείας στη λιανική, στην οποία θα παραχωρηθεί πελατολόγιο της ΔΕΚΟ με σκοπό να πουληθεί σε ανταγωνιστικό σχήμα. Στόχος της ΔΕΗ είναι η απώλεια μεριδίου στην εμπορία να γίνει με ήπιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο «cherry picking», δηλαδή η απώλεια μόνο των πελατών με μεγάλα περιθώρια κέρδους, όπως συνέβη στο παρελθόν

 

hydrowindparks

 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η επιστροφή κεφαλαίου από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, διαγωνισμός για τον προτιμητέο επενδυτή, σύσταση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Έτσι στη σημερινή συνέλευση αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση της εταιρείας από τους μετόχους για τα εξής θέματα:
-Πώληση τουλάχιστον του 25% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία του Δημοσίου

-Πώληση ποσοστού τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή

-Σύσταση εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ

 

Στα χαρακώματα η ΓΕΝΟΠ

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης κάλεσε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη «να μη συνδέσει το όνομά του με τη διάλυση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας».

 

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάχθηκε κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας το σχετικό σχέδιο «καταστροφικό», ενώ σε ό,τι αφορά τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τόνισε ότι το μοντέλο των ΝΟΜΕ μέσω του οποίου προωθείται θα καταλήξει σε «κόλαφο» όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά συνολικά για την οικονομία της χώρας, αφού οδηγεί την επιχείρηση σε χρεοκοπία και τάχθηκε υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αγοραστές.

 

«Θα έπρεπε να μπει εισαγγελέας και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει μπει ακόμη», τόνισε ο κ. Αδαμίδης αναφερόμενος στο μοντέλο ΝΟΜΕ μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι το 2019 να έχει μειώσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά κάτω από το 50%.

«Η ΔΕΗ θα πρέπει το 2019 να παραχωρήσει 20.000 τεραβατώρες από λιγνιτική παραγωγή όταν η ίδια θα παράγει κάτω από 16.000. Θα κάνει δηλαδή εισαγωγές και θα τις διαθέτει ως λιγνιτικές; Aυτό είναι το ερώτημα που θέσαμε στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη χωρίς να πάρουμε απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

 

Για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, υποστήριξε ότι το σημερινό μοντέλο (ΙΤΟ) είναι απολύτως συμβατό με την οδηγία της Ε.Ε. και υπενθύμισε πως θεσπίστηκε με μνημονιακό νόμο το 2011, για να καταλήξει ότι η ΓΕΝΟΠ δεν πρόκειται να «παίξει με το ένα ή άλλο μοντέλο», δηλαδή με το σχέδιο της διάθεσης 24% σε στρατηγικό επενδυτή που προωθείται ή του 100% που προβλέπεται στην περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής έως τον Οκτώβριο του 2016. Προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτής για το 24% με το επιχείρημα ότι κανείς δεν έχει λόγο να εμφανισθεί γι’ αυτό το ποσοστό όταν ξέρει πως εάν δεν ευοδωθεί το σχέδιο, τότε θα μπορεί να αγοράσει το 100%.