Του Θάνου Καρτάλη

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τις αξιώσεις των Φιλιππίνων και απεφάνθη ότι η Κίνα δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει διεκδικήσεις βάσει «ιστορικών δικαιωμάτων» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ωστόσο οι Κινέζοι απάντησαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την απόφαση αυτή.

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια σταδιακά επεκτείνεται στα διεθνή ύδατα της θάλασσας γεννώντας ανησυχίες ανάμεσα στα γειτονικά κράτη, που βλέπουν τη δημιουργία τεχνητών κινεζικών νησιών και την παρουσία κινεζικών πλοίων να αυξάνεται.

 

Η Νότια Σινική Θάλασσα είναι ένας δίαυλος αναντικατάστατος για το ασιατικό εμπόριο, με τα προϊόντα που διακινούνται σε αυτή να ξεπερνάνε σε αξία τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας σχηματίζουν έναν ιδιαίτερο περιφερειακό οργανισμό, τον ASEAN, με κυριότερο εμπορικό εταίρο την Κίνα.

Οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες ανάμεσα στα κράτη της ASEAN και μεγάλη διχόνοια στο ασιατικό μπλόκο. Το πιο ανησυχητικό είναι η δήλωση της Κίνας πριν βγει η απόφαση, ότι δεν θα τη σεβαστεί σε περίπτωση που είναι αρνητική για την Κίνα, αν και σε επίπεδο διπλωματίας και επικοινωνίας όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα πλήξει τρομερά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

 

606x340 338376

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί καμία πρόταση ούτε δράση που βασίζεται στην απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από μονομερή πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων.

 

Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεαστούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

 

                                              Η απόφαση

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου απέρριπτε τη κινεζική κυριαρχία σε ένα μεγάλο μέρος των διεκδικήσεών της, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο της σύγκρουσης μεταξύ κινεζικών πλοίων και αλιευτικών σκαφών από τις Φιλιππίνες.

 

Eπίσης έκανε λόγο και για τη μόλυνση που πιθανώς έχουν προκαλέσει τα κατασκευαστικά έργα των κινέζων στους υφάλους τις θάλασσας.

 

Η Κίνα στην επίσημη ανακοίνωσή της που απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου, ισχυρίζεται ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θάλασσα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα νησιά Spratlys αλλά και Paracels ανήκουν δικαιωματικά στην Κίνα.

 

Οι επιθετικές αναθεωρητικές τάσεις της Κίνας στη νότια σινική θάλασσα αναμένονται να προκαλέσουν αντιδράσεις και είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν σε χώρες τις ανατολικής Ασίας που επίσης έχουν διεκδικήσεις στη θάλασσα αλλά και στις ΗΠΑ (ή μάλλον κυρίως στις ΗΠΑ) που έχουν ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή.