Της Μαρίνας Κουρμπέλα
Το 2014 εντοπίστηκαν περίπου 9.400 περιπτώσεις απάτης σχετικά με έγγραφα κατά την είσοδο στην Ε.Ε.,/στο χώρο Σένγκεν από τρίτες χώρες. Αυτό επισημαίνεται στη σχετική έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει, η εξακρίβωση της ταυτότητας ενός προσώπου καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη, λόγω των αλλαγών ονομάτων και της χρήσης ψευδωνύμων ή πλαστών και παραποιημένων εγγράφων. Η χρήση της απάτης σχετικά με τα έγγραφα αποτελεί έναν όλο και πιο διαδεδομένο τρόπο δράσης για την παράνομη είσοδο και μετακίνηση εντός του χώρου Σένγκεν.

Στη Frontex Annual Risk Analysis (ετήσια ανάλυση κινδύνου του Frontex) του 2015 αναφέρθηκε ότι το 2014 εντοπίστηκαν περίπου 9.400 περιπτώσεις απάτης σχετικά με έγγραφα κατά την είσοδο στην Ε.Ε./στον χώρο Σένγκεν από τρίτες χώρες, αριθμός που αντιπροσωπεύει ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν για τις εντός Ε.Ε./Σένγκεν μετακινήσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση από 7.867 το 2013 σε 9.968 το 2014 (+27 %).

 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σύστημα για ολόκληρη την Ε.Ε. το οποίο να παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου των προσώπων με βάση τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS) τέθηκε σε λειτουργία στις 9 Απριλίου 2013. Η Επιτροπή στην έκθεσή της κάνει αναφορά στην εφαρμογή ενός αυτόματου συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (AFIS). Το σύστημα AFIS, αναφέρει, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές βάσεις δεδομένων εθνικής και διασυνοριακής συνεργασίας.

 

Η λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (AFIS) έχει ήδη συνδεθεί άρρηκτα με τις βάσεις δεδομένων στον τομέα της επιβολής του νόμου και των συνόρων. Το SIS αποτελεί μία από αυτές τις βάσεις δεδομένων και οι καταχωρίσεις που αφορούν πρόσωπα δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως χωρίς την υποστήριξη του AFIS.

Υπό το φως της ανάλυσης και των παρατηρήσεων που συνοψίζονται στην έκθεσή της, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία του AFIS έχει επιτύχει επαρκές επίπεδο ετοιμότητας και προσβασιμότητας ώστε να ενσωματωθεί στο SIS. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης γενική επισκόπηση των προτάσεων της Επιτροπής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εφαρμογή και χρήση του AFIS του SIS σε επιχειρησιακό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, προσεχώς, η εκπόνηση μελέτης και η υποβολή της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς διαβούλευση αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής της λειτουργίας AFIS στο περιβάλλον του SIS.

Πηγή: Europenow.gr