Του Θάνου Καρτάλη

Η έλλειψη αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στα δεκάδες ρεύματα προσφύγων που εισέρχονται καθημερινά τα σύνορά της φάνηκε ότι αντικαθίσταται τις τελευταίες μέρες από μια έντονη κινητικότητα και ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η μίνι Συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Σε αυτή συμμετείχαν οι αρχηγοί των βαλκανικών χωρών ( Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Αλβανία , Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία) αλλά και της Σλοβενίας, της Αυστρίας , της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. Αποφασίστηκαν 17 κοινά σημεία δράσης στα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, τη συνεννόηση μεταξύ των αρχών των κρατών σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τις πολιτικές επιστροφής και επαναπροώθησης των προσφύγων.

Η αργοπορημένη αυτή αντίδραση, αποδεικνύει ότι στο πολιτικό πεδίο, παρατηρείται εντός της Ένωσης μια σύγκρουση απόψεων για τη μεταναστευτική πολιτική. Η έλλειψη ενιαίου μετώπου στο μεταναστευτικό επισημάνθηκε και από τον καθ ύλην αρμόδιο επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε, Δ. Αβραμόπουλο.

Δύο είναι οι κυρίαρχες τάσεις: Από τη μια βρίσκεται η οικουμενικού χαρακτήρα προσέγγιση της Γερμανίας, κατά την οποία το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με συνεργασία, ανοιχτά σύνορα (αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει σιγά-σιγά) ανθρωπιά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον αντίποδα, η εθνικιστική εσωστρεφής άποψη της Ουγγαρίας υποστηρίζει την προστασία των συνόρων και της εσωτερικής εθνικής ακεραιότητας.

Οι εκλογές στην Πολωνία και η επικράτηση του Kaczynski με το εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Law and Justice σε συνδυασμό με τη νίκη του SVP (συντηρητικό κόμμα κατά των μεταναστών) στις εκλογές της Ελβετίας φαίνεται να ενισχύουν το ‘στρατόπεδο’ του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban.

 

Ο Orban φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη κεντρική Ευρώπη(Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) αλλά και στην Αυστρία η οποία σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουγγαρίας και να χτίσει φράχτη στα σύνορα της με τη Σλοβενία, πράγμα που προξένησε απορία καθώς η Αυστρία υπήρξε πάντα κατά της δημιουργίας φραγμών και εμποδίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Σλοβενία να αντιδράσει με απειλή για χτίσιμο φράχτη από τη δική της πλευρά δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα που πιθανώς θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

refugees1 thumb large

 

 

Στα του οίκου μας, η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να δέχονται στις ακτές τους χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά. Ο αριθμός τους φέτος ξεπέρασε τους 700.000, ενώ αυτοί που δεν τα κατάφεραν σε αυτό το ‘ταξίδι θανάτου’ ανέρχονται στους 3.000.Το τελευταίο ναυάγιο στα ανοιχτά της Τουρκίας σοκάρει ιδιαίτερα. Τέσσερα παιδιά ηλικίας από 1-4 χρονών νεκρά. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε αυτό το θέμα φάνηκε στη χθεσινή πορεία στον Έβρο κατά του φράχτη του Έβρου, διότι έτσι θα επιτραπεί η μεταφορά των προσφύγων στη χώρα μας από τη ξηρά.

Σε διεθνές επίπεδο, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τον χειμώνα και προανήγγειλαν την παροχή βοήθειας 81.000.000 $ στην Ε.Ε για τη βελτίωση των υποδομών και των κέντρων υποδοχής προσφύγων. Αν και οι κακές καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να μειώσουν τα ρεύματα προσφύγων, η βοήθεια στα κράτη υποδοχής «επιβάλλεται» να αυξηθεί.
Και φυσικά περιμένουμε ακόμα εκείνες τις πρωτοβουλίες και όχι μόνο από την Ευρώπη, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην καρδιά του, στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ…