Η πολιτική αστάθεια στο Μάλι καθώς και το εμπόλεμο κλίμα εμποδίζουν την αποστολή βοήθειας σε χιλιάδες παιδιά και δικαιούχους που την έχουν ανάγκη.

Το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα και η UNICEF προειδοποιούν πως αδυνατούν να προσεγγίσουν τις περιοχές στα βόρεια του Μάλι, εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας στην περιοχή, αφήνοντας έτσι σχολεία και κέντρα υγείας δίχως ενίσχυση.

Ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σάλι Χαϊντοκ, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι «στις αγροτικές περιοχές του βόρειου Μάλι, η εγκληματικότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε έτσι ώστε να φτάσει η βοήθεια στους δικαιούχους…… Αυτοσχέδια οδοφράγματα τοποθετούνται από ενόπλους, με τους διανομείς μας να αναγκάζονται να πληρώσουν, καθώς διαφορετικά τους ληστεύουν».

 

Επιπλέον, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της UNICEF, Αλεσάντρα Ντέντις, τονίζει ότι «η πρόκληση είναι η έλλειψη πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασφάλειας αλλά και την απουσία κυβερνητικού προσωπικού σε ορισμένες περιοχές».

Η εξάπλωση της βίας είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο αγροτικών σχολείων και σχολείων που φιλοξενούν επισιτιστικά προγράμματα στην κεντρική περιοχή του Mompti, πέρυσι. Μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 32 σχολεία έκλεισαν και πάνω από 600 παιδιά έμειναν χωρίς φαγητό. Ο παγκόσμιος επισιτιστικός οργανισμός σιτίζει περίπου 100.000 ανθρώπους στο Μάλι, αριθμός που αυξήθηκε σε 350.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου.

Η περιοχή του Μάλι μαστίζεται χρόνια από εμφύλιες συρράξεις, μεταξύ του κυβερνητικού καθεστώτος, της φυλής των Τουαρέγκ και ισλαμιστών που το 2012 κατέλαβαν μετά από πραξικόπημα τρεις περιοχές στο βόρειο Μάλι, καθώς και υψηλή εγκληματικότητα, ενώ οι ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή κάνουν μικρά βήματα στην επίλυση των προβλημάτων.

Στην πόλη του Βορρά, Κιντάλ, η UNICEF υποστηρίζει την επαναλειτουργία των σχολείων, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ωστόσο υπάρχει σημαντική έλλειψη σε καθηγητές. Οπως και πολλοί πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις στο βορρά, γιατροί, νοσηλευτές, δικαστές αλλά και το διδακτικό προσωπικό, άργησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

 

Στο Κιντάλ εθελοντές καθηγητές θα είναι αυτοί που θα αντικαταστήσουν τους προκατόχους τους με σκοπό την επαναλειτουργία των τοπικών σχολείων.