Η λίστα Μπόργιανς αρχίζει να αποδίδει »καρπούς» και τα πρώτα σημάδια συμμόρφωσης είναι ορατά.Την πρόθεσή τους να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση φέρονται να έχουν δείξει 14 από τους μέχρι στιγμής 30 που έχουν κληθεί ως καταθέτες της, και κατ’ επέκταση να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους υπόλοιπους, οι εννέα υποστηρίζουν στην εφορία πως μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά στην Ελβετία, ζητώντας προσθεσμία για παροχή εξηγήσεων.

Οι υπόλοιποι επτά φέρονται να μην εμφανίστηκαν και σε βάρος τους έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων κλήσεων από τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων. Οι υποθέσεις αφορούσαν «πολύ μεγάλα ποσά».

Οι τελευταίες πληφορορίες εμφάνιζαν τις αρχές έτοιμες για την αποστολή και δευτέρου πακέτου κλήσεων, καθώς από την επίμαχη λίστα έχει ταυτοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των 10.500 καταθετών, φυσικών και νομικών προσώπων.

 

Σύμφωνα με πηγές, η λίστα Μπόργιανς παραδόθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν αυτό το γεγονός ως κίνηση διασφάλισης της λίστας, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή μεταξύ των στοιχείων που περιέχει η έντυπη και η ηλεκτρονική και να αποφευχθούν τα γνωστά φαινόμενα κοπτοραπτικής τύπου Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφων που παρατηρήθηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ. Για να αποφευχθεί η διαρροή ονομάτων δεν καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα των καταθετών, όμως υπάρχει ένα πλήρες προφίλ τους.

 

Πρώτιστο στοιχείο είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους, ενώ επίσης αναγράφεται ο αριθμός του τραπεζικού τους λογαριασμού, η διεύθυνσή τους, ο τόπος διαμονής τους, ακόμη και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής τους. Η λίστα περιλαμβάνει καταθέσεις από Ελληνες στην ελβετική τράπεζα UBS που έγιναν το 2006 και το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, τα ποσά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για την πρώτη χρονιά και σε 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για τη δεύτερη.

 

Η λίστα βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος τη φυλάει ως κόρη οφθαλμού. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ακόμη ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, η αντεισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών, ο κ. Δραγάτσης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενίσχυση στο έργο του, με τον υπουργό να δίνει εντολή να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την έρευνα της υπόθεσης.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται τακτικές συναντήσεις με την ομάδα εργασίας, με στόχο τον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα η ομάδα εργασίας θα αρχίσει να πληκτρολογεί στους υπολογιστές τα ΑΦΜ προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των καταθετών.

Οι τελευταίοι προλαβαίνουν, εφόσον το επιθυμούν, να προσφύγουν στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και να συνεργαστούν, δηλώνοντας τις καταθέσεις τους αλλά και τον τρόπο που τις απέκτησαν και τις έβγαλαν στο εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με «καλή διάθεση» και ασφαλώς να πληρώσουν τους διαφυγόντες φόρους και τα πρόστιμα.