Η Σικελία είναι πλέον ο «παράδεισος» των μεταναστών και προσφύγων, καθώς χιλιάδες απελπισμένοι καταφτάνουν καθημερινά, με κάθε λογής πλοιάρια. Οι αφίξεις στο νησί έχουν αυξηθεί κατά 90% το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στις ακτές.

Η «Daily Mail»έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή κι ανέβηκε σε ένα νορβηγικό διασωστικό πλοίο, που αποβίβασε 900 μετανάστες στο λιμάνι του Παλέρμο. Χιλιάδες ακόμη, που είχαν περισυλλεγεί από τη Μεσόγειο, αποβιβάζονταν την ίδια στιγμή σε πολλά άλλα λιμάνια του νησιού. Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν πως σχεδόν 20.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο, συγκριτικά με τους μόλις 10.000 που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το 90% σχεδόν από όλους αυτούς έφτασαν στη Σικελία. Ο Ντόναλντ Τουσκ αποκάλεσε την κρίση «ιστορία δίχως τέλος».

Το ναυτικό αποκαλεί τη διαδικασία καταγραφής και ιατρικού ελέγχου των προσφύγων κάτι σαν «υπηρεσίες ταξί». Όπως μεταδίδει η «Daily Mail», μόλις το νορβηγικό διασωστικό άνοιξε τις πόρτες, κατέβηκαν εκατοντάδες Δυτικοαφρικανοί, στους οποίους δόθηκαν παντόφλες, αθλητικές φόρμες και φαγητό για να τους επιβιβάσουν στη συνέχεια σε λεωφορεία και να τους πάνε στα hotspots, υπό αστυνομική παρακολούθηση.

«Από την προηγούμενη Πέμπτη, το πλοίο μου έχει μεταφέρει εδώ 1.650 πρόσφυγες» λέει ο Torger Brenden, κυβερνήτης του διασωστικού Siem Pilot. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες βγαίνουν στη θάλασσα μέσα σε βάρκες με έναν μόνο θάλαμο αέρα, πράγμα που σημαίνει πως μια τρύπα θα μπορούσε να βουλιάξει ολόκληρο το πλοίο και δεν έχουν καν σωσίβια ή το βασικό εξοπλισμό ασφαλείας.

Πολύ συχνά, δε, οι πρόσφυγες πάνω στον πανικό τους και το φόβο, αρχίζουν να σπρώχνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ξεκινούν καβγάδες που διακινδυνεύουν το να βυθιστούν οι προχειροφτιαγμένες λέμβοι.

Στην πλειονότητά τους, οι πρόσφυγες στη Σικελία είναι Αφρικανοί, συνήθως από Νιγηρία, Γκάνα, Γκάμπια, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπενίν. Πολλοί υποστηρίζουν πως το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού μέσω της Ελλάδας θα αναγκάσει τους Σύρους να επιλέξουν τη θαλάσσια οδό προς την Ιταλία, κάτι που θα πολλαπλασιάσει των αριθμό των νεοαφιχθέντων. Την τελευταία φορά που η Σικελία κατέγραψε τόσο μεγάλα νούμερα προσφύγων από τη Συρία ήταν το 2014, πριν τελικά επικεντρωθούν στη Βαλκανική Οδό.