Πόλεμο άνοιξε η Κυβέρνηση με τους δημοσιογράφους και όχι μόνο με τους βαρόνους του Τύπου τους οποίους στέλνει για τα θαλασσοδάνεια τους στον Εισαγγελέα για να κερδίσει με αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη και να την αποπροσανατολίσει από το Ασφαλιστικό.

Νομίζουν οι ισντρούκτορες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πως δεν έχουν ανάγκη την πλειονότητα των δημοσιογράφων, αυτών που αγωνίζονται με ψίχουλα να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια (υποαμειβόμενοι, απλήρωτοι, με μπλοκάκια κλπ.). Για τους κυρίους του Μαξίμου αρκεί να βγει ένας δικός τους στο «Κόκκινο» και να τα σούρει στην διοίκηση της ΕΣΗΕΑ που «σκούζει» (η έκφραση ανήκει σε αρχισυνδικαλιστή που λύνει και δένει στην «Εφημερίδα των Συντακτών») για το Ασφαλιστικό των δημοσιογράφων. Στόχος είναι να τιμωρηθεί ολόκληρος ο κλάδος , γιατί κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν την δύναμη του Μέσου Ενημέρωσης στο οποίο εργάζονταν για να προπαγανδίζουν και να εκβιάζουν.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, της παραδειγματικής τιμωρίας των δημοσιογράφων και του κλάδου τους, κόπηκε και η δωρεάν είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, ένα προνόμιο που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι σε όλη τη γη. Η σχετική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, δημοσιευμένη ήδη σε ΦΕΚ, έγινε βέβαια με το πρόσχημα της εξοικονόμησης χρημάτων. Μόνο που δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα. Γιατί δεν ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι που απολάμβαναν αυτού του προνομίου, αλλά μόνο αυτοί αποκλείστηκαν. Προστέθηκαν για ξεκάρφωμα οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Αλλά γιατί ακριβώς μιλάμε; Πόσα είναι τα δωρεάν εισιτήρια συνολικά για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους; Γύρω στα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα στοιχεία της για το 2014. Πόσοι είναι οι δημοσιογράφοι που κάνουν χρήση της δωρεάν εισόδου σε ένα χρόνο; Πεντακόσιοι, υπολογίζεται. Δηλαδή ένας προς 10.000. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο Πολιτισμού που πλήττονται περισσότερο γιατί χρειάζονται αυτή την πρόσβαση για να κάνουν τη δουλειά τους προσέφυγαν στην ΕΣΗΕΑ, ζητώντας να παρέμβει για όλο τον κλάδο και όχι μόνο για τους ίδιους. Η ΕΣΗΕΑ έστειλε στον Τρύφωνα Αλεξιάδη των Οικονομικών και στον Αριστείδη Μπαλτά του Πολιτισμού την ακόλουθη επιστολή:

 

«Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, καθώς και των διαπιστευμένων συντακτών.
Η ελεύθερη πρόσβαση του δημοσιογράφου στον κύκλο των ενδιαφερόντων του, και στην προκειμένη περίπτωση, στις πηγές πολιτισμού είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.
Ακόμη και το πρόσχημα οικονομικών λόγων δεν μπορεί να ευσταθεί, δεδομένου ότι η σχετική υπουργική απόφαση διευρύνει τον κύκλο των προσώπων που μπορούν να έχουν ελεύθερη είσοδο στους συγκεκριμένους χώρους, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται προκλητικά οι δημοσιογράφοι.
Θεωρούμε ότι θα αποκαταστήσετε άμεσα το ζήτημα, που έχει προκληθεί.»

 

Λίγο μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, το υπουργείο είπε ανεπίσημα προς κάποιους διαπιστευμένους πως εκ παραδρομής αφαιρέθηκαν και θα ξαναμπούν. Κι εκείνοι απάντησαν πως το θέμα αφορά σε όλο τον κλάδο και όχι στους ίδιους. Είναι όμως παραδρομή; Το αντίθετο. Η σχετική επιτροπή του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το συζητούσε επί εξάμηνο. Για κάποιο λόγο- επειδή υπήρξε τοποθέτηση πολιτικού όπως λέει το ρεπορτάζ- αποφασίστηκε η εξαίρεση μόνο των δημοσιογράφων. Μετά, το θέμα εισήχθη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η πρόεδρός του και γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη δεν το πήρε χαμπάρι; Ούτε κάποιο μέλος; Ούτε ο υπουργός που υπέγραψε την απόφαση; Εκ παραδρομής;

 

Σε όλο τον κόσμο, οι δημοσιογράφοι έχουν ελεύθερη είσοδο με την επίδειξη της κάρτας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Και επειδή πρέπει να έρχονται σε επαφή με έργα του πολιτισμού και της τέχνης και, από την άλλη, διότι άπαξ και μπουν σε ένα μουσείο θα γράψουν στο μέσον για το οποίο εργάζονται, ακόμα και αν δεν κάνουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Και αυτό ισοδυναμεί με διαφήμιση που κανείς δεν θα είχε να πληρώσει, εάν δεν ήταν δωρεάν.

 

Αναμένουμε λοιπόν τους δημοσιογράφους της Bild ή της Daily Μail και άλλων μεγάλων ΜΜΕ του εξωτερικού όταν από 1ης Απριλίου θα μάθουν πως δεν ισχύει η κάρτα της ΔΟΔ στην Ελλάδα…

 

Κι επειδή η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενεί κείμενο με το οποίο η διαμαρτυρία για την απαράδεκτη εξαίρεση λοιδωρείται και εκφράζεται η άποψη ότι το «τζάμπα» είναι ειδική μεταχείριση και «η ειδική μεταχείριση βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία», υπάρχει και η άλλη λύση. Αφού έχουν αυτή την άποψη ως πούροι καθεστωτικοί αυτοί, αν επανέλθει το μέτρο μπορούν να μην κάνουν χρήση και να πληρώνουν κανονικά εισιτήρια σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραστάσεις και συναυλίες και να αφήσουν όλους τους υπόλοιπους στην… κατρακύλα των διεκδικήσεων.

 

Χ.Ψ.