Η συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά (CETA) υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, αλλά το επόμενο βήμα είναι και το πιο δύσκολο: η υποχρεωτική επικύρωσή της από καθένα από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης.

Παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ, του προέδρου του Ευρ. Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προεδρεύοντος Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πλευρών. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ εξήρε την υπομονή του Καναδά.

Από την πλευρά του ο κ. Τριντό τόνισε πως «η καθυστέρηση τριών ημερών δεν μπορεί να μειώσει το θετικό αντίκτυπο της συμφωνίας για τους πολίτες μας τις επόμενες δεκαετίες».

 

Τουσκ: Τεράστια οφέλη

«Τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν αρκούν» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της «πραγματικότητας που δεν βασίζεται στα γεγονότα» και της «πολιτικής που ξεπερνάει την αλήθεια». «Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις» τόνισε συμπληρώνοντας πως «λίγοι όμως το ξέρουν». 

 

ceta00

 

Έξω από το κτήριο διαδηλωτές κατά της CETA έριξαν μπογιές και οι ενστάσεις της Βαλονίας κάμφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης με δηλώσεις που επαναλάμβαναν όρους που είχαν ήδη περιληφθεί στη συνθήκη, πρόοδοι στον τρόπο διορισμού των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου, και η ανακοίνωση από το Βέλγιο ότι θα ζητήσει από το Δικαστήριο της Ε.Ε. (CJUE) να αποφανθεί για τη συμβατότητα του δικαστηρίου αυτού με το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

 

{source}
<iframe src=»https://video.consilium.europa.eu/en/embed/21da06d0-e144-4d98-8f20-ee7325c8c17e» height=»900″ width=»640″ name=»stst» scrolling=»yes» frameborder=»0″ border=»0″ allowtransparency=»true» style=»overflow: hidden;»></iframe>
{/source}