Του Γιάννη Καρτάλη

Η Κάτω Αυστρία, το μεγαλύτερο από τα εννιά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, προχώρησε σε μια ενεργειακή επανάσταση: Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πλέον η παραγωγή της ενέργειάς του γίνεται εξολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δε γίνεται καύση ορυκτών και υδρογονανθράκων (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.τ.λ.) αλλά αξιοποιούνται οι πηγές εκείνες οι οποίες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα και άλλα καυσαέρια.

Συγκεκριμένα το 63% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από την αξιοποίηση των ρευμάτων του Δούναβη μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών. Το 26% πηγάζει από τον άνεμο και τα αιολικά πάρκα της Αυστρίας, 9% από την καύση βιομάζας ενώ 2% από φωτοβολταϊκές συστοιχίες.

 

2 f
Όλα αυτά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων φέρνοντας παράλληλα και μία πολύ θετική εξέλιξη στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των αερίων του «θερμοκηπίου». Το όλο εγχείρημα μάλιστα έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής 38.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 50.000 μέχρι το 2030.
Στην Ελλάδα το 85,6% των ενεργειακών απαιτήσεων καλύπτεται από τη ΔΕΗ. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον καθώς το 91% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από καύση ορυκτών και υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ενεργειακής Αρχής για το 2011. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών μάλιστα είναι από τα πιο χαμηλά στην Ε.Ε, ωστόσο προσπάθειες γίνονται για την αξιοποίηση των φυσικών μας πηγών και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή.

austrianvillage7

Το ευχάριστο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό, το οποίο καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες των μη διασυνδεδεμένων με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιών και έντονη ηλιοφάνεια τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και αυτόνομοι υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά ελαχιστοποιώντας έτσι τη χρήση πετρελαιογεννητριών.
Συνεπώς, αν και υπάρχει η σχετική κινητοποίηση, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να πλησιάσουμε τα δεδομένα της Αυστρίας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζούμε όμως σε μια χώρα που μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα επομένως, γιατί όχι;