Τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις ξεχωριστές τρομοκρατικές επιθέσεις άφησαν πάνω από 150 νεκρούς. Αμέσως ο κόσμος στράφηκε στο Διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις σε διάφορες ταχύτητες, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηχανής αναζήτησης της Gοοgle.

Η Google κατέγραψε διεθνείς αναζητήσεις κατά τη διάρκεια των λεπτών που μεσολάβησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Μαρτίου στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης, και στις 19 Μαρτίου στην αρχαία πόλη της Iskandariya στο Ιράκ.

 

Το παρακάτω γράφημα, που δημιουργήθηκε από την Google, δείχνει πόσο γρήγορα η είδηση της κάθε επίθεσης εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το πρώτο λεπτό της σχετικής αναζήτησης. Το διάγραμμα δίνει τα χρονικά όρια σχετικά με το πότε έγιναν, αναζητήσεις από 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο μετά τις τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει πόσα λεπτά χρειάστηκαν για να αυξηθεί ο αριθμός αναζητήσεων.

 

 

grafima

 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα κόστισαν 35 ζωές, συμπεριλαμβανομένων των τριών δραστών, έπειτα από δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και μια τρίτη σε ένα σταθμό του μετρό. Η είδηση των επιθέσεων στις Βρυξέλλες εξαπλώθηκε πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες επιθέσεις, και οι πρώτες αναζητήσεις ήταν ζήτημα λίγων λεπτών.

 

Οι επιθέσεις στο Πακιστάν, όμως, ήταν πολύ πιο αιματηρές σε σχέση με τις άλλες, αφήνοντας περίπου 70 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες. Χρειάστηκαν μόλις 32 λεπτά για να ξεκινήσουν οι αναζητήσεις από τη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ χρειάστηκε περισσότερο από μια ώρα μετά τις επιθέσεις στη Λαχώρη και δύο ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Iskandariya.

 

Η Google επίσης ξεχώρισε και συγκεκριμένες ερωτήσεις που προέκυψαν ύστερα από αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες ήταν ολοένα και πιο συχνές. Αυτό που προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία που μοιράστηκε η εταιρεία για πρώτη φορά με το περιοδικό «Time» είναι πως το κοινό στρέφεται για την ενημέρωσή του ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, ενώ η χρονική ανταπόκριση σε γεγονότα τρομοκρατίας είναι αστραπιαία.