Κίνηση σαχ στην πολιτική σκακιέρα προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους αποτελεί η νέα σελίδα που ανοίγει στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Το πρώτο βήμα προσέγγισης έκανε ο «σουλτάνος» Ταγίπ που ζήτησε συγγνώμη από τον «τσάρο» Βλαντίμιρ και μάλιστα εμπράκτως, με το να φυλακιστούν οι πιλότοι που έριξαν το ρωσικό αεροπλάνο.

 

Η επόμενη κίνηση έγινε από τη ρωσική πλευρά που έβαλε στο ψυγείο όλες τις οικονομικές και τουριστικές κυρώσεις που είχε επιβάλει και πληροφορίες αναφέρουν πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ειδοποίησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

 

Το φλέρτ αυτό προκαλεί ρίγος στη Δύση, αφού διαβλέπουν ως Δούρειο Ίππο του Πούτιν στο ΝΑΤΟ τον Ερντογάν. Η απόφαση για ανάπτυξη πολυεθνικών δυνάμεων κατά μήκος των Βαλτικών χωρών μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση με δεδομένη τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας (2η δύναμη στο ΝΑΤΟ σε στρατό).

Επίσης, με το θέμα της Συρίας να είναι σε εκκρεμότητα και την κόντρα για την τύχη του Άσαντ, δημιουργείται ένας νέος πόλος απέναντι σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Η «ρωσική αρκούδα» της πολιτικής φαίνεται πως θωρακίζει την πλάτη του, προσφέροντας υποστήριξη και στο θέμα με την έκδοση του Τούρκου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν.

 

Βασικός στόχος είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο ηγεμόνων ώστε να ξεκινήσει η προώθηση του αερίου από το Νότο προς την Ευρώπη. Βέβαια είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη από τους Ρώσους και με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να εξελιχθεί σε λυκοφιλία.

Διπλωμάτες εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα χάσουν τη Συρία, ενώ οι Ευρωπαίοι, όπως και η Ελλάδα, εκβιάζονται με νέες ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών εάν ο Ερντογάν αφήσει ανοικτή τη στρόφιγγα, εφόσον αρχίσουν νέες σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

 

Άλλωστε, ο πρώην Βρετανός στρατηγός-υποδιοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, sir Alexander Richard Shirref, έχει προβλέψει σε βιβλίο του πόλεμο το 2017 μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, εκτιμώντας ότι η Μόσχα ως αντίδραση στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ θα εισβάλει στη Λετονία.