Ένα εν πολλοίς άγνωστο μνημείο της πόλης, το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, διάλεξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας να παρουσιάσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2016, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016.

Το μνημείο είναι ακόμη εγκλωβισμένο σε σύγχρονα κτίσματα, όπως ήταν και το αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κάτω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, σχετικά κοντά με το ρωμαϊκό Ωδείο, δηλαδή στο κέντρο και της αρχαίας πόλης. Θα χρειαστεί ένα γενναίο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων για να αναστηλωθεί και να αναδειχθεί όπως του αξίζει. Από το 1972 που αποκαλύφθηκε μερικώς δεν έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί το κόστος όλων των οικημάτων γύρω του θα είναι πλέον υπέρογκο.

 

Θεωρείται έργο της εποχής του Δομιτιανού και πιθανώς δώρο του αυτοκράτορα προς την πόλη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας. Οικοδομήθηκε μεταξύ 80 και 90 μ.Χ. Στην αρένα του τελούνταν αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί αγώνες, όπως και θηριομαχίες- μονομαχίες. Ηταν επίμηκες με δύο πέταλα ή σφενδόνες και το μήκος του υπολογίζεται στα 200 μ., ενώ το πλάτος στα 90 μ. Η συνολική έκταση που καταλάμβανε πλησιάζει τα 20 στρέμματα.

 

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει από χρόνια την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας και την απαλλοτρίωση όλης της ζώνης κατά μήκος του αρχαίου Υδραγωγείου, από την Κοινότητα Ρωμανού ώς το Κάστρο. Το Ρωμαϊκό Ωδείο βρίσκεται κοντά στο κάστρο, ενώ στα δυτικά του βρίσκεται το Ρωμαϊκό Στάδιο. Το τμήμα του σταδίου που είναι σήμερα ορατό είναι η βόρεια σφενδόνη και η πυλίδα εισόδου. Η νότια σφενδόνη με την είσοδό της, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρέπει να βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παντάνασσας. Ορθώς η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων «εκπαιδεύει» τους αυριανούς πολίτες στη σημασία αυτού του μνημείου. Πού ξέρει κανείς, ίσως αύριο αυτοί αποφασίσουν να το αποκαλύψουν πλήρως και να το αναδείξουν.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2610275070.

Υπεύθυνες: Άρτεμις Μανιάκη, Σοφία Κασκαντίρη (αρχαιολόγοι), Αλεξία Μπαρδάκη (εκπαιδευτικός,-μουσειοπαιδαγωγός).