Σεμνή και συγκινητική τελετή σήμερα το μεσημέρι στη Στοά του Χόλιγουντ, στο κτίριο στην οδό Ακαδημίας και γωνία Πλατείας Κάννιγγος, όπου για μισό περίπου αιώνα στεγάζονταν τα περισσότερα κινηματογραφικά γραφεία διανομής. Αφορμή, ο φόρος τιμής στη Στοά που έγινε πρόσφατα από τον Τάσο Μπουλμέτη στην ταινία του «Νοτιάς», και που φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας, ιδιαίτερα στη Στοά, στόλιζαν τους γύρω χώρους.

Παρόντες στην πολύ ωραία αυτή γιορτή πρόσωπα από όλο το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου: Διανομείς, αιθουσάρχες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ζήνος Παναγιωτίδης της «Rosebud», αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου, που ξεκίνησε το 1957 με την εγκατάσταση στον 7ο όροφο της μεγαλύτερης τότε εταιρίας διανομής, «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης (που τότε εκπροσωπούσε τα μεγαλύτερα αμερικανικά στούντιο), όπου στη συνέχεια στεγάστηκαν και τα περισσότερα κινηματογραφικά γραφεία (ανάμεσά τους και οι Σπέντζος Φιλμ, Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, κ. ά.).

 

Ο ίδιος αφηγήθηκε και ένα ανέκδοτο από την τότε εποχή όταν, ο ίδιος, που συνεργαζόταν ως προγραμματιστής στην αίθουσα τέχνης «Αλκυονίς» (ειδικευμένη τότε βασικά σε σοβιετικές ταινίες), στεγαζόταν σε ένα μικρό γραφείο στο ισόγειο της Στοάς, όπου, ως συνεργάτης της «Αλκυονίδας», που τότε είχε ειδικευτεί σε σοβιετικές ταινίες, μαζί με ένα γραφείο διανομής ταινιών soft porno.

1 s

Ιστορίες από την εποχή εκείνη αφηγήθηκαν και άλλοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους ο Γιώργος Μιχαηλίδης του γραφείου «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης», (που ξεκίνησε, όπως είπε στο γραφείο του πατέρα του, όταν ήταν μόλις 13 χρονών), ο Μαρτινέγκος («γιατρός», όπως ήταν γνωστός στο χώρο), που μίλησε για τις μεταφράσεις που ήταν αναγκασμένος να κάνει από κινέζικες ταινίες καράτε (χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει… κινέζικα), ο διανομέας και αιθουσάρχης Τσοκαλάκης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης, που αναφέρθηκε στην περίοδο που οι κριτικοί παρακολουθούσαν τις δημοσιογραφικές προβολές, στην ειδική αίθουσα που είχε φτιάξει ο Βίκτωρας Μιχαηλίδης στον 7ο όροφο του κτιρίου.