Οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον όποιο τρώμε περισσότερο το χειμώνα βασίζεται στην εξέλιξη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο έντυπο Proceedings of the Royal Society B. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως οι άνθρωποι ανέπτυξαν την τάση να τρώνε περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο χωρίς όμως να αναπτύσσουν έναν αντίστοιχο μηχανισμό ελέγχου ώστε να προλαμβάνουν τα περιττά κιλά.

«Εκεί ακριβώς αποδίδεται και το γεγονός ότι τα περιττά κιλά δεν ήταν απειλή για την επιβίωση των προγόνων μας, ενώ η έλλειψη βάρους αντιθέτως έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και η πίεση να διατηρήσουν περισσότερο σωματικό λίπος τον χειμώνα ήταν μεγαλύτερη, όταν δηλαδή είχαν πρόβλημα να βρουν τροφή» εξηγεί ο δρ Άντριου Χιγκινσον, επικεφαλής ερευνητής.

 

Για να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι και τα θηλαστικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο και διαπίστωσαν πως όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν τροφή, παίρνουν βάρος. Η μελέτη για την ακρίβεια αναφέρει πως «Η αποθήκευση λίπους είναι μια ασφαλιστική δικλείδα έναντι του κινδύνου της αποτυχίας εύρεσης τροφής, που για τους ανθρώπους της προ-βιομηχανικής εποχής ήταν πιθανότερο τον χειμώνα.

 

Συνεπώς, η δίαιτα τον χειμώνα είναι η χειρότερη επιλογή» ενώ ο δρ Χίγκινσον προσθέτει: «θα περιμέναμε η διαδικασία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους να μας έχει χαρίσει την ικανότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά, αλλά αντιθέτως έχουμε κακό έλεγχο στη θέα του φαγητού. Επειδή το φαγητό σήμερα έχει τόση ζάχαρη και βελτιωτικά γεύσης, που το δέλεαρ για τον άνθρωπο να το φάει είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε αδύναμο εξελικτικό μηχανισμό ελέγχου της επιθυμίας για φαγητό».