Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ από την αύξηση του ΦΠΑ και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Από σήμερα η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η εξομοίωσή του έναντι του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας δυστυχώς θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς.

 

Όπως δήλωσε, σε έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώθηκε ότι τρεις στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τέσσερις στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Επιπλέον το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

 

«Εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλήσουν στις τιμές θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κίνδυνος για ένα νέο φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης είναι προ των πυλών. Αυτό εν μέρει επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ με την πρόσφατη αναθεώρηση για περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016, ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

 

Σίγουρα το αντίδοτο σε αυτή τη δυσμενή συνθήκη είναι αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά «οι όποιες προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έγιναν -είτε υπό τη μορφή αναπτυξιακών μέτρων είτε υπό τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών- εξουδετερώθηκαν εξαιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και κατέληξε πως «τα φορολογικά βάρη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».