Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, με αφορμή αλλεπάλληλα συνοριακά επεισόδα στην περιοχή του Κσσμίρ, που διεκδικείται και από τις δύο χώρες.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε «χειρουργικά πλήγματα» εναντίον στρατοπέδων ανταρτών κατά μήκος των συνόρων. «Ομάδες τρομοκρατών είχαν αναπτυχθεί σε θέσεις κατά μήκος της γραμμής ελέγχου με σκοπό να εισέλθουν παράνομα και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις (στην Ινδία). Ο ινδικός στρατός πραγματοποίησε χειρουργικά πλήγματα τη χθεσινή νύχτα εναντίον των θέσεων αυτών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του ινδικού στρατού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νέο Δελχί. Τα πλήγματα αυτά προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων στις τάξεις των τρομοκρατών και αυτών που προσπαθούν να τους υποστηρίξουν».

 

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν διά ξηράς ή αέρος. Ο πακιστανικός στρατός από την πλευρά του δεν έκανε κανέναν λόγο για «χειρουργικά πλήγματα» και κατήγγειλε τα «διασυνοριακά πυρά από τις ινδικές δυνάμεις» που προκάλεσαν το θάνατο δύο στρατιωτών του σήμερα κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. «Οι πακιστανικές δυνάμεις απάντησαν σε απρόκλητα ινδικά πυρά πάνω στη γραμμή ελέγχου» αναφέρει ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι οι ανταλλαγές πυρών διήρκεσαν μεταξύ 02.30 και 08.00 το πρωί.

 

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ κατήγγειλε την «κατάφωρη επίθεση» του Νέου Δελχί. «Η έννοια των χειρουργικών πληγμάτων εναντίον υποτιθέμενων βάσεων τρομοκρατών είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε από τις ινδικές δυνάμεις για να δώσουν ψευδείς εντυπώσεις», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του πακιστανικού στρατού.

Το Νέο Δελχί διεξάγει επιχείρηση και  σε διπλωματικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να απομονώσει το Πακιστάν. Η Ινδία απέσυρε τη συμμετοχή της από την περιφερειακή σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Ισλαμαμπάντ, και την ίδια απόφαση έλαβαν στη συνέχεια το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Μπουτάν.

 

Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν και οι δύο την περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ μετά το χωρισμό τους το 1947. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή.