Tης Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η Κομισιόν πρότεινε χθες να παραταθεί η εφαρμογή του μηχανισμού της συμπληρωματικής πληρωμής για την Ελλάδα, πέρα από τον Ιούνιο του 2016, και η διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. ύψους 85% για την Κύπρο.

Σκοπός είναι οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, μέσω των ΕΣΠΑ.

 

Η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το άρθρο 24 του κανονισμού, που καθορίζει τους κοινούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), προβλέπει ότι, μετά από αίτηση κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει προσωρινές δημοσιονομικές δυσκολίες, δηλαδή μιας εκ των χωρών που έχουν λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής μετά τον Δεκέμβριο του 2013, οι ενδιάμεσες πληρωμές είναι δυνατόν να αυξηθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υπεράνω του ποσοστού συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται επί του παρόντος έως τις 30 Ιουνίου 2016.

 

Χθες, η Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η επιλεξιμότητα για το μηχανισμό της συμπληρωματικής πληρωμής πέρα από τον Ιούνιο του 2016, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Όπως επισημαίνεται, η συμπληρωματική αυτή πληρωμή είχε αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση της δημοσιονομικής πίεσης και εξασφάλισε μεγαλύτερη ρευστότητα για την έναρξη επενδύσεων. Από το 2011 έως το 2015, χάρη σ’ αυτή τη διάταξη, η Ελλάδα έλαβε ήδη 1,3 δισ. ευρώ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Αυτό επέτρεψε να ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων.

 

Η Κύπρος

Σχετικά με την Κύπρο, ο κανονισμός για τα ΕΔΕΤ για την περίοδο 2014-2020 προέβλεπε αρχικώς ότι η Κύπρος θα επωφελείτο από ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. ύψους 85% για τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) έως τον Ιούνιο του 2017.

 

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μετά την επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το οικονομικό πρόγραμμα και για να δοθεί επιπλέον ώθηση στις επενδύσεις, χθες η Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. για την Κύπρο ύψους 85% έως το τέλος της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020. Με αυτόν τον τρόπο, το όφελος για τον κυπριακό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

Όπως δήλωσε η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Corina Crețu, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για τις δημόσιες επενδύσεις. Αν πραγματοποιηθούν στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς, όπως η έρευνα και η καινοτομία ή η χορήγηση στήριξης προς τις ΜμΕ, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ευημερία στο μέλλον.

 

Ωστόσο, επισήμανε, «ορισμένες φορές η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων των ΕΔΕΤ. Η σημερινή πρόταση αποδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε χείρα βοηθείας. Θέλω όλα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχουν τα Ταμεία».