Tης Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά

Mε ρυθμούς χελώνας προχωρεί ο προγραμματισμός για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) στον πολιτισμό, αν και από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ γίνεται αγώνας για να ανοίξουν μερικά έργα τον προσεχή Ιούνιο.

Πρόνοια για την ύπαρξη ώριμων μελετών που μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ έχει ληφθεί ήδη από την προηγούμενη περίοδο, πολύ πριν ανέλθει ο Αρ. Μπαλτάς στον υπουργικό θώκο κι αρχίσει να μαθαίνει (;) τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος το οποίο διαχειρίζονται οι 13 Περιφέρειες της χώρας, όπως συνέβαινε και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (αυτό το αγνοεί ακόμη). Τις τελευταίες μέρες οι Περιφέρειες ανοίγουν τη διαδικασία προσκλήσεων για διάφορα έργα που αφορούν και τον πολιτισμό στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Ηπείρου, και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Σ΄ αυτές τις προσκλήσεις το ΥΠΠΟΑ, με την εμπειρία που έχει από το παρελθόν, σπεύδει να δηλώσει το «παρών» υποβάλλοντας μελέτες προς έγκριση. Το έργο και το χρήμα αρχίζει να τρέχει μόνο μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα. Κι αυτό, μπορεί να συμβεί σε κάποια έργα τον Ιούνιο, όπως μας είπε καλά πληροφορημένη πηγή.

 

Στην πρόσφατη Ημερίδα που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αφορούσε στα έργα που ολοκληρώθηκαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όπου για 653 έργα απορροφήθηκαν συνολικά 595 εκατ. ευρώ. Από το 2012 υποτίθεται ότι προετοιμάζεται το νέο ΕΣΠΑ, το 2014 εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα, όλο το 2015 το μόνο που έγινε ήταν οι πρώτες Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα των έργων με το κόστος καθενός. Και δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί αφού δεν είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα.

 

anipsosi naos epikouriou apollonos foto1 0

 

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ τα έργα που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν από το προηγούμενο πρόγραμμα. Κι αυτά είναι: το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το (πολύπαθο) Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων, η Στερέωση, ανάδειξη και επανάχρηση του Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η απλοποίηση διαδικασιών των Διευθύνσεων των ΓΔΑΠΚ & ΓΔΑΜΤΕ, τα Πρακτικά και οι Γνωμοδοτήσεις Κεντρικών Συμβουλίων, η αποκατάσταση συγκροτήματος επί των οδών Αδριανού – Άρεως – Κλάδου και Βρυσακίου στην Πλάκα για την εγκατάσταση του Μουσείου Ελληνική Λαϊκής Τέχνης, η ολοκλήρωση της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκατάσταση του Μεγάρου Τσίλλερ – Λοβέρδου, επί της οδού Μαυρομιχάλη στην Αθήνα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποκατάσταση στέγης βυζαντινού τμήματος του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Κοττάκη) στην Πλάκα και η αποκατάσταση και ανάδειξη του Φετιχιέ τζαμί στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, η Βασιλική Νεκρόπολη και Ανάκτορο Αιγών, η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, η ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς Κρήτης, η Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και η έκθεση των ψηφιδωτών.

 

Τι προγραμματίζεται να γίνει στον πολιτισμό ανά τομέα:

– Ενέργεια: Ενεργειακή αναβάθμιση μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων

– Κλιματική Αλλαγή: Διαχείριση φυσικών κινδύνων

– Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος: Επενδυτική προτεραιότητα (Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, εκδηλώσεις, πολιτιστικές διαδρομές, δίκτυα κ.ά.)

– Απασχόληση: Εργασία και κατάρτιση στον πολιτιστικό τομέα

– Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

– Δημόσια Διοίκηση: Αναδιοργάνωση και θεσμική ενίσχυση Υπηρεσιών

 

monasthri

 

Το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει και πολιτιστικές παρεμβάσεις. Εμείς προγραμματίζουμε μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε Μνημεία της UNESCO, Δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα.

 

Στον τομέα έρευνας και καινοτομίας

Θα οργανωθούν Εργαστήρια συντήρησης ανοιχτής θέασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, όπως επίσης στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου. Θα γίνει επισκέψιμη «Η Ανασκαφή ως έκθεμα» (υπό προϋποθέσεις) στον αρχαιολογικό χώρο Αιγών και στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

 

Στον τομέα Εκπαίδευσης

Θα προσφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή το πρόγραμμα: Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα οργανώσει το Θink Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη.

Στον τομέα Εκπόνησης σχεδίων διαχείρισης Α.Χ. & Μνημείων UNESCO εντάσσονται τα μνημεία: Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες, Δελφοί, Ακρόπολη Αθηνών, Μετέωρα, Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης, Επίδαυρος, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, Ολυμπία, Μυστράς, Δήλος, Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου, Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου, Βεργίνα, Μυκήνες και Τίρυνθα, Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμου.

 

Στο INTERREGG

Εντάσσεται όλη η επικράτεια της Κύπρου, και διάφορα προγράμματα της χώρας μας με την Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία (χώρες Ε.Ε.) +Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη.