Παιδιά από την ηλικία των 14 ετών εργάζονται για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα σε εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων, με τα οποία συνεργάζεται ο σουηδικός κολοσσός στον τομέα, H&M, σύμφωνα με νέο βιβλίο σχετικό με το θέμα, το οποίο κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα στη Σουηδία.

«Απασχολούσαν οποιονδήποτε ήθελε να δουλέψει», τόνισε ένα από τα κορίτσια που άρχισε να εργάζεται σε ένα από τα εργοστάσια στην ηλικία των 14, μιλώντας στους συγγραφείς του βιβλίου «Modeslavar» (Σκλάβοι της Μόδας). Οι συγγραφείς, Moa Karnstrand και Tobias Andersson Akerblom, συναντήθηκαν με κορίτσια 15 ετών που δούλευαν μέχρι τις 10 το βράδυ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Μιανμάρ και της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας. Τα κορίτσια εργάζονταν για δύο εργοστασιακές μονάδες, τη Myanmar Century Liaoyuan Knitted Wear και τη Myanmar Garment Wedge, κοντά στην πρώην πρωτεύουσα της χώρας, Γιανγκόν.

 

Η H&M υποστήριξε ότι ανέλαβε δράση όταν έμαθε πως παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών εργάζονται πολλές ώρες στα εργοστάσια ήδη από το 2013. Ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «όταν άτομα 14 έως 18 ετών εργάζονται, δεν πρόκειται για ζήτημα παιδικής εργασίας, σύμφωνα τους διεθνείς νόμους εργασίας. Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας, αντίθετα, τονίζει τη σημασία της μη εξαίρεσης αυτής της ηλικιακής ομάδας από την εργασία στη Μιανμάρ. Η H&M φυσικά δεν ανέχεται την παιδική εργασία σε οποιαδήποτε μορφή της».

 

Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέους φόβους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη Μιανμάρ, όπου βρετανικές εταιρείες λιανικής, περιλαμβανομένων των Marks & Spencer, Tesco, Primark και New Look, έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα των H&M, C&A, Aldi και Gap, των οποίων οι πρακτικές είναι αμφιλεγόμενες.