Με επιτυχία τελείωσε το ταξίδι του το διαστημικό σκάφος Juno, καθώς μετά το πενταετές ταξίδι του έφτασε στον Δία και κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Είναι η δεύτερη φορά που αμερικανικό σκάφος το καταφέρνει αυτό, μετά το Galileo το 1995.

Το Juno, λίγο μετά τις 6:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, πυροδότησε τον κεντρικό κινητήρα του για να καταφέρει να επιβραδύνει και να τεθεί σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Λόγω της βαρύτητας του Δία, το Juno λίγες ώρες νωρίτερα είχε φτάσει τα 265.000 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα που δεν έχει ξαναπιάσει γήινο αντικείμενο.

 

Η μανούβρα που έκανε το σκάφος της NASA δεν έδινε περιθώρια λάθους, καθώς αν αποτύγχανε δεν θα υπήρχε δεύτερη ευκαιρία. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί από το εργαστήριο (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές μόλις είδαν πως το σκάφος τα κατάφερε.

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/BYn-KY-_lV0″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Πλέον το Juno, αφού λάβει την τελική τροχιακή του θέση, θα ξεκινήσει την αποστολή του, η οποία θα κρατήσει σχεδόν 20 μήνες. Σκοπός του είναι να μελετήσει εκτενώς τη δομή και σύνθεση του Δία. Επίσης θα χαρτογραφήσει το μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Χάρη στην κάμερα του σκάφους, οι επιστήμονες θα έχουν πρώτη φορά την ευκαιρία να μελετήσουν με λεπτομέρεια τους πόλους του Δία.

 

Σκοπός του Juno είναι να κάνει 37 πλήρεις περιστροφές γύρω από τον Δία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 και με το τέλος της αποστολής του να μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη ώστε να καταστραφεί.

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/r5SuUY7dF1w» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}