Τρία χρυσά σκυθικά αριστουργήματα, δύο αγγεία κι ένα κόσμημα, έργα αρχαίων Ελλήνων αποίκων της Κριμαίας, έστειλε το Μουσείο Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης ως προπομπούς για την έναρξη των εκδηλώσεων του Έτους 2016 «Ελλάδα-Ρωσία».

Αν και βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα του Έτους, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, οι βάσεις των οποίων είχαν τεθεί με έντονο ρωσικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση Σαμαρά. Πολλές από τις εκδηλώσεις που είχαν τότε προγραμματιστεί από ελληνικής πλευράς έχουν πλέον ακυρωθεί ή έχουν αντικατασταθεί από άλλες δευτερευούσης σημασίας. Ίσως γι΄ αυτό αναφέρθηκε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και στο ζήτημα αυτό στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

ErmitazΤο ρωσικό μουσείο απέστειλε ήδη τα τρία αυτά αντικείμενα τα οποία αποτελούν τμήμα ενός σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ. που βρέθηκε το 1830 στο βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Πρόκειται, πράγματι, για εξαιτερικά έργα μεταλλοτεχνίας που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις. Θα εκτίθενται από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 στο Μουσείο της Ακρόπολης (με δωρεάν είσοδο).

 

Η έκθεση των τριών αυτών αντικειμένων αποτελεί την ανταπόδοση της ρωσικής πλευράς στη γενναιόδωρη απόφαση του Μουσείου της Ακρόπολης να στείλει ως προπομπό μιας ελληνικής έκθεσης με εκκλησιαστικές εικόνες, που θα γίνει στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, μια από τις διασημότερες αρχαϊκές Κόρες της μόνιμης έκθεσής του, την Κόρη 670 που σώζει χρώματα στα μάτια, στα μαλλιά και στα ενδύματα.

 

Η Κόρη αυτή δεν είναι η απλή εκείνη Κόρη που έχει πολλάκις ταξιδέψει από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Η Κόρη 670 δεν έχει ώς τώρα βγει από τη χώρα. Δεν έχει καν μετακινηθεί από τη θέση της παρά μόνο μία φορά από το παλιό στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

peridereo

 

Η επόμενη περιοδική έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο της Ακρόπολης θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο και θα αφορά το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο, την αρχαία Δωδώνη. Γύρω από τη μαντική δρυ, το ταπεινό παρακείμενο ιερό του Διός και μέσα από μια σειρά μικρά αφιερώματα, σκοπεύουν οι αρχαιολόγοι υπό τον Δημήτρη Παντερμαλή να αφηγηθούν την ιστορία του μαντείου. Όλα θα στηθούν γύρω από την ιερά Δρυ κι έτσι ο επισκέπτης θα μπαίνει στην ατμόσφαιρα της τελετουργίας που συντελούνταν εκεί. Η φύση και το τοπίο ήταν αξεδιάλυτα με τις ανθρώπινες δημιουργίες, όπως και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, την προηγούμενη και πολύ επιτυχημένη έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης την οποία επισκέφθηκαν 44.434 Ελληνες και ξένοι πολίτες.

 

Η νέα έκθεση θα στηριχθεί, όπως και της Σαμοθράκης, εκτός από τις αρχαιότητες, σε φωτογραφίες και βίντεο. Κι αυτό γιατί τα εκθέματα, αν και αριστουργηματικά, είναι μικρά και δεν αρκούν για να έχουμε ολοκληρωμένη ιδέα για το πρώτο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, όπως είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Παντερμαλής.

 

Έχουν επιλεγεί 250 αρχαία, τα περισσότερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αλλά και από τη συλλογή Καραπάνου, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ έχουν ζητηθεί εννέα αντικείμενα από τη Γερμανία τα οποία ανακαλύφθηκαν στα Γιάννινα επί οθωμανικής κυριαρχίας.