Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Kamel Khalili, διευθυντή του Κέντρου Συνολικής Nευροϊατρικής για το AIDS του Πανεπιστημίου Temple, σε έκθεσή τους στο περιοδικό «Gene Therapy», δηλώνουν πως προχώρησαν στην επιτυχή εξάλειψη γονιδίων του ιού HIV από τα γονιδιώματα ποντικών και αρουραίων που είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Παρόλο που τα τρωκτικά δεν μολύνονται απο τον ιό HIV με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι, ο Khalili και η ομάδα του «προγραμμάτισαν» τα ζώα με τέτοιον τρόπο ώστε να ενσωματώσουν συγκεκριμένα γονίδια του ιού HIV σε σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματός τους, από τον εγκέφαλο, την καρδιά, το συκώτι, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και τη σπλήνα.

 

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα ζεύγος μοριακών ψαλιδιών και χρησιμοποιώντας μια τεχνική επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR, αφαίρεσαν τα ιικά γονίδια. Οι δυνατότητες του CRISPR έγκειται στο γεγονός ότι είναι αρκετά ακριβές, εντοπίζοντας και αφαιρώντας μόνο τα γονίδια του ιού, αφήνοντας ανέπαφο το DNA των ζώων.

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκε η ικανότητα του CRISPR να αφαιρέσει τον ιό HIV και από ποντίκια και αρουραίους, και διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, ήταν επιτυχής στο να αποκόψει τον ιό σε περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων σε κύτταρα κάθε τύπου.

 

«Είναι πολύ απλό», λέει ο Khalili. «Αν αυτή η τεχνική εφαρμοστεί για τη θεραπεία ασθενών, δεν πρόκειται να είναι πολύ περίπλοκη. Δεν θα χρειάζεται να έρθει καν ο ασθενής στην κλινική για να κάνει μια μεταμόσχευση μυελού των οστών, για παράδειγμα. Και ουσιαστικά αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε είδους επέμβαση με συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

Πρόκειται για μια τεχνική που αν αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί, μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη μάχη κατά του HIV.